Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Najsrećniji na svetu Empty Najsrećniji na svetu

taj Ned Jul 18, 2010 11:50 am
Najsrećniji na svetu 13168876194c40bde909918209482617_orig

Rezultati četvorogodišnjeg ispitivanja javnog mnjenja agencije "Galup" pokazali su da su bogate zemlje uglavnom srećnije od siromašnih, a najsrećnija na svetu je Danska, posle koje slede druge skandinavske zemlje.

Na listi od 155 zemalja Srbija je zauzela 91. mesto.

"Skandinavskim zemljama zaista dobro ide. Jedno od objašnjenja je da su njihove osnovne potrebe zbrinute na višem nivou nego u drugim zemljama. Kada pogledamo sve podatke, te osnovne potrebe objašnjavaju vezu između prihoda i blagostanja", kazao je jedan od glavnih istraživača u "Galupu" Džim Harter.
Danska je i prethodnih godina u sličnim istraživanjima proglašavana najsrećnijom zemljom na svetu. U okviru istraživanja "Galupa", sprovedenog između 2005. i 2009, ispitana su dva faktora blagostanja, a od više hiljada ispitanika traženo je da na skali od jedan do deset rangiraju sveukupno zadovoljstvo životom i ocene osećanja koja su obeležila njihov prethodni dan, navedeno je na vebsajtu časopisa "Forbs".
Na ovoj listi Srbija se našla iza Hrvatske i Crne Gore, najbolje rangiranih zemalja u okruženju koje su zajedno zauzele 61. mesto, Rumunije na 73. i Bosne i Hercegovine na 79. mestu.
Iza Srbije su, od susednih zemalja, manje srećne Makedonija (96), Mađarska i Albanija (103) i Bugarska koja je u dnu liste (na 137. mestu).
Sjedinjene Američke Države su zauzele 14. mesto, Velika Britanija 17, a Francuska tek 44, što ukazuje na to da novac ipak ne kupuje sreću, iako su istraživači to nagovestili u predstavljanju rezultata.

Najnesrećniji na svetu su, prema istraživanju "Galupa", stanovnici Togoa, a na pretposlednjem mestu je narod Burundija.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu