Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Harley Davidson, urlajući čelik koji izaziva adrenalinsku zavisnost Empty Harley Davidson, urlajući čelik koji izaziva adrenalinsku zavisnost

taj Ned Avg 22, 2010 2:37 am
Da li znate šta povezuje Tinu Tarner, Arnolda Švarcenegera, Nikolasa Kejdža, Bila Klintona, Denisa Hopera, Elvisa Prislija, Elizabetu Tejlor, Rasela Kroua, Kijanu Rivsa i Džeja Lena? Svi su zaradili milione dolara, svi su poznati hedonisti i svima je na listi prioriteta za uživanje motocikl marke Harley-Davidson. Naravno najpoznatiji vozači ovog popularnog dvotočkaša su glavni junaci filma Goli u sedlu (Easy Rider) Džek Nikolson, Denis Hoper i Piter Fonda. Ovaj film je napravio potpuni preokret u filmskoj industriji, ali i u životima vlasnika fabrike Harley-Davidson. Preko noći, već popularan i prodavan motor, postao je zaštitni znak generacije koja se bunila protiv rata u Vijetnamu, kapitalizma i dosade koju donosi svakodnevnica.

Sve je počelo kao mladalačka maštarija dvojice komšija, pre više od sto godina, gde drugo nego u Sjedinjenim Američkim Državama. Vilijam S. Harli je daleke 1901. godine pokušavao da napravi motor koji će ugraditi na svoj ram za bicikl. Motor je imao oko 100 cc, dakle bio je malo jači od skutera na kome se raznosi pizza. Vilijamu je pomagao njegov drug Artur Dejvidson, a kao radionica služila im je garaža njihovog drugara Henrija Melka. Uskoro im se pridružio Arturov brat Volter Dejvidson. Godine 1906. kupili su svoju radionicu u Ulici Kestena u Milvokiju. Na toj adresi se i danas, sto godina kasnije, nalazi sedište kompanije Harley-Davidson.

Njihovi motori, voženi su u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao deo motornih jedinica američke vojske, voze ih policajci, kriminalci, glumci, pevači, a nećete verovati između dva svetska rata vozili su ih i vojni piloti Kraljevine Jugoslavije. Bili su neka vrsta statusnog simbola. Najpoznatiji serijski modeli su Road star i Fat boy, a za custom modele potrebno je odvojiti nekoliko desetina hiljada dolara.

Ako želite da postanete bajker poslušajte savet Pola Tatula, simpatičnog brke sa Discovery kanala, koji vodi emisiju American choper u okviru koje pravi motocikle. Pol je inače jedan od najvećih fanova Harley-Davidson motora, iako ima svoju konkurentsku fabriku. Pol kaže: „Kupite motor, naučite da ga vozite. Srastite sa njim toliko da kada ga neko udari, Vas zaboli. Zaljubite se, stavite voljenu osobu na svoj čoper i uživajte!“

Dok se ovo ne desi, oči i dušu možete da nagradite fotografijama sa sajta www.harley-davidson.com
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu