Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 64
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Nikola Tesla - Page 2 Empty Nikola Tesla

Sub Feb 21, 2009 11:28 pm
First topic message reminder :

NIKOLA TESLA

Nikola Tesla - Page 2 N.Tesla

Nikola Tesla (Smiljan, Austrijsko Carstvo, 10. jul 1856. — Njujork, Njujork, SAD, 7. januar 1943) je jedan od najpoznatijih svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike. Rođen je 10. jula 1856. u selu Smiljan kod Gospića (Austrijsko Carstvo, danas Hrvatska) u srpskoj porodici, a umro 7. januara 1943. u Njujorku, SAD.
Školovao se u Austriji i, kasnije, Austrougarskoj monarhiji. Osnovnu školu pohađao je u Smiljanu i Gospiću (1862-1866), a Realnu gimnaziju u Gospiću (1866-1870). Završio je i Visoku realnu gimnaziju u Karlovcu (1870-1873). Od 1875. do 1878. godine studira na Politehničkoj školi u Gracu, a 1880. godine upisuje studije filosofije prirode na Univerzitetu u Pragu.
U periodu od 1881. do 1882. godine radi u Budimpešti, u Centralnom telegrafskom uredu. Upravo tu započinje svoj veliki pronalazački period — usavršava aparat za pojačanje glasa kod telefona, a februara 1882. godine dolazi na ideju o obrtnom magnetnom polju.
Sredinom 1882. godine odlazi u Pariz, u Edisonovo Kontinentalno društvo, a 1883. godine iz Pariza prelazi u Strazbur. Tamo je napravio prvi prototip indukcionog motora. Zatim odlazi 1884. godine u Sjedinjene Američke Države i počinje da radi u Edisonovoj kompaniji. Već 1885. godine napušta Edisona i osniva sopstvenu kompaniju — "Tesla Arc & Light Co." Počinje da pravi prve motore i generatore naizmeničnih polifaznih struja.
Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem (trofazni sistem), obrtno magnetno polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.
Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.
Prvi patent prijavljuje Američkom patentnom zavodu 6. maja 1885. godine — "Komutator za električne dinamo-mašine". Slede patenti iz područja regulatora lučnih lampi. U periodu od 1887. do 1890. godine prijavljuje svoje najpoznatije patente iz oblasti polifaznih naizmeničnih struja, generatore i motore. Pronalaske javno prikazuje u Američkom institutu elektroinženjera, 16. maja 1888. godine, na prvom predavanju "Novi sistem motora i transformatora naizmenične struje". Odmah potom Kompanija Vestinghaus otkupljuje prvih sedam Teslinih patenata iz oblasti polifaznih struja. U Pitsburgu (1888-1889) sa inženjerima Kompanije Vestinghaus radi na praktičnoj realizaciji svojih patenata. Tokom ovog perioda urađene su pripreme za realizaciju prve centrale na Nijagarinim vodopadima po Teslinom sistemu. Centrala je komercijalno otvorena 15. novembra 1896. godine puštanjem struje do grada Bafala i bila je uvršćena u jedno od svetskih čuda toga doba.
Sledeću veliku oblast njegovih istraživanja čine naizmenične struje visokih frekvencija i njihovo dejstvo. Pred Američkim institutom elektroinženjera 20. maja 1891. godine u Njujorku Tesla drži predavanje "Eksperimenti sa naizmeničnim strujama vrlo visokih frekvencija i njihova primena u veštačkom osvetljenju". Godinu dana ranije (1890) objavljuje rezultate o fiziološkom dejstvu struja visokih učestanosti.
Tokom perioda od 1891. do 1896. godine prijavljuje patente vezane za varnični oscilator sa rezonantnim transformatorom kojim su u njegovim istraživanjima zamenjeni Hercov oscilator i Rumkorfov induktor. Uz patente za oscilatore, prijavljuje i mnoge patente za prateće uređaje — prekidače kola, kondenzatore i slično.
Na poziv Kraljevskog instituta iz Londona 1892. godine i Francuskog društva za fiziku odlazi u London i Pariz, gde drži predavanje “Eksperimenti sa naizmeničnim strujama visokog napona i visokih frekvencija”. Tokom svog boravka u Evropi posetio je i Beograd, 2. juna 1892. godine.
Tesla je 1893. godine svojim sistemom četiri kola u rezonanci pokazao da su antena, uzemljenje i rezonanca tri elementa koja mora da poseduje svaki predajnik i prijemnik za bežičnu telegrafiju, čime je utro put otkriću modernog radija.
Početkom 1895. godine nastavlja istraživanja visokih frekvencija proučavanjem dejstva struja na razređene gasove, koristeći Lenardove cevi. Jedan je od prvih naučnika na američkom kontinentu koji je dobio rendgenske snimke šake, lobanje, kolena i lakta. Prvi je istraživač koji je ukazao na veoma štetno dejstvo rendgenskih zraka na organizam pri suviše dugom izlaganju zračenju.
Tokom 1897. godine prijavljuje patente iz oblasti radiotehnike, a 1898. godine prijavio je patent kojim je zaštitio uređaj i način za upravljanje mehanizmom pokretnih objekata. U Njujorku izvodi javni eksperiment sa radio-upravljanim (teledirigovanim) brodom. Ovi patenti su mu posmrtno, pred vrhovnim sudom SAD, doneli prioritet u otkriću radija.
U periodu od 1899. do 1900. godine Tesla boravi u Kolorado Springsu, gde na nadmorskoj visini iznad 2000 m podiže laboratoriju sa emiterom snage 200 kW. Konstruisao je transformatore koji su proizvodili napone do 12 miliona volti i struje učestanosti od nekoliko desetina hiljada herca. U Koloradu je usavršio visokofrekventni transformator, koji nosi njegovo ime — Teslin transformator — transformator bez jezgra. U eksperimetalnim beleškama iz toga perioda navodi da se kroz Zemlju rasprostiru stacionarni talasi i da se ta osobina može upotrebiti za bežični prenos energije.
Patente vezane za radiotehniku i svoje zamisli o bežičnom prenosu energije prijavljuje od 1900. do 1902. godine. U periodu 1901-1905. godine gradio je veliku eksperimentalnu stanicu - centralu sa visokim antenskim tornjem na Long Ajlendu kraj Njujorka, sa idejom da realizuje svoj "Svetski radio sistem". Ovaj projekat nikada nije završio.
Kasnijih godina (1909-1922) bavio se pronalascima vezanim za mašinstvo: turbinama, pumpama, brzinomerima. Tesline pumpe bez lopatica danas su u komercijalnoj upotrebi. Tokom svoje karijere Tesla je patentirao oko 250 izuma u Americi i zemljama širom sveta.
Pošto nikada nije obraćao mnogo pažnje na svoje finansijsko stanje, umro je u svojoj 87. godini, siromašan i zaboravljen.
Jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa, Tesla. braoo
Nikola Tesla - Page 2 Tesla_title


Poslednji put izmenio ka5an dana Uto Sep 22, 2009 7:48 am, izmenio ukupno 6 puta

MustraBecka
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Sre Mar 18, 2009 2:28 pm
Ljubav u trouglu
SA kolikom je rafiniranošću i sa kolikom strpljivom pažnjom Katarina Džonson negovala svoj sve prisniji odnos prema Nikoli Tesli, odaje je i ova "sitnica". Ona u pismu od 6. januara 1894. ne propušta da ga, makar uzgred, podseti i na njegov pravoslavni Božić.
Da li je možda pogrešila u datumu?
Očigledno da nije. U 19. veku pravoslavni Božić je padao 6, a u 20. i 21. veku 7.januara. (Ta razlika dolazi od računanja
vremena po julijanskom i gregorijanskom kalendaru). Prava dama, poput Džonsonove,ne bi nikad mogla da prenebregne ni ovakvu pojedinost samo zato što je nije smatrala ni sporednom, niti za sitnicu.
Možda je u pravu američki reditelj Ken Rasel što je odnos Katarine Džonson i Nikole Tesle nazvao "epistolarnim ljubavnim romanom".Verovatno ga je to i inspirisalo za film o njihovim životima i, kako je on verovao i govorio, o njihovoj ljubavi.
Da li će i kada će taj film biti završen, ostaje da se vidi.
Prepiska, ipak, ponajbolje može da otkrije da li zaista postoji njihov ljubavni roman u pismima.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Sre Mar 18, 2009 2:28 pm
Dragi gospodine Tesla,
Da li ćete mi pružiti zadovoljstvo da vas vidim među svojim gostima predstojeće subote uveče?
Biće ovde i neki od vaših starih prijatelja... (...)
Ta ostavite po strani milionere, one sa zvučnim titulama iz Valdorfa i Pete avenije, i dođite još
jednom do udaljene Leksington avenije... do jednostavnih ljudi koji se razlikuju samo po
velikoj slabosti. Zaista mislim da je to toliko osvežavajuće kao kada se iz staklene bašte izađe
na rosnu svežinu otvorenog vrta.
Mnogo toga sam čula o vama. Sigurna sam da ponešto od toga ni vi sami ne znate i ja baš
umirem da vam sve to kažem. Ali, dabome, vi ni ne marite da čujete.
Znate li da odlazim u inostranstvo na proleće, rano s proleća. I ko bi znao, možda ovi
prijateljski prizori neće više ni znati za mene? Tako, ako me niste sasvim zaboravili, ili ako
niste zaboravili da me volite - ja sam zaboravila da zaboravim - bolje bi vam bilo da
neizostavno dođete.
O, kako brzo lete dani. Tako je malo dana preostalo mojim godinama. Jesen je, i mi se vraćamo
iz izgnanstva, zatim i proleće i mi ga upijamo, i onda nanovo beskrajno leto. Zima i ne postoji.
Budite čovečni, budite ljubazni, i dođite. Znate da je to Robertova zabava. Možda ćete doći
zbog njega?
Odano vaša Katarina Džonson.

KEN Rasel je prijateljstvo Džonsonovih - Katarine i Roberta - sa Teslom nazvao ljubavnim trouglom. Da bi ponekad ubedila Teslu da dođe, ona ga bez ustručavanja podseća i na prijateljstvo sa svojim mužem. I to čini uz šarm koji ni ne zamagljuje lukavstvo. U narednoj prilici, opet je povod za susret zanimljiva pojava koja bi trebalo da pobudi čak i naučni interes velikog pronalazača.

Dragi gospodine Tesla,
Predstojećeg utorka, osamnaestog, u devet časova okupiću neke prijatelje. Želela bih da i vi
dođete. Ali, više od toga želela bih da dođete sutra uveče, u subotu. (...)
Ponekad se nadam da ćete me naterati da vam kažem ono što znam o prenosu misli, i da me
nećete samo pitati o tome, nego da ćete me ohrabriti da govorim. Neko bi se osećao pozvanim
da govori o takvim stvarima. Imala sam božanstveno iskustvo tokom protekle tri godine, mnogo
toga je već postalo maglovito, pa se ponekad plašim da će sve to nestati sa mnom, a vi, pre svih
drugih, treba da znate nešto o tome, jer vi ne biste smeli da nemate naučni interes za sve to. Ja
to nazivam prenosom misli, u nedostatku pravog izraza, i to možda nije sve o čemu sam često
želela i mislila da vam pripovedam.
Ali kada sam sa vama, nikada ne kažem ono što sam želela. Izgleda da sam sposobna samo za
jednu stvar. Neizostavno dođite sutra, u subotu.
Iskreno vaša Katarina Džonson.

TEŠKO bi danas iko mogao i da zamisli Nikolu Teslu kako zabavlja i razonodi onakvu gospođu kakva je bila Katarina Džonson. Ona, međutim, ne samo što je u to iskreno verovala nego je poželela da joj se to isto i ponovi. Zato mu opet piše i opet ga poziva.

Dragi gospodine Tesla,
Očekivaću da vas vidim sutra, u subotu uveče. Nadam se da ste snažniji nego što ste bili kad
smo se poslednji put sreli. Iako ste izgledali veoma bolesno, sjajno ste se ponašali prema meni,
razonodili me, i sada mi je opet potrebno da me neko dovede u to stanje.
Da li znate da je Uskrs - prekosutra, da je sve živo u prazničnom raspoloženju? Uvek se pitam
pri događanju velikih promena: da li vi znate za njih? Da li znate kada je proleće na pragu?
Nekada me je to činilo tako srećnom, a sada mi donosi samo tugu.(...) Želela bih da i ja mogu
da idem dalje uvek istim tokom, neprestano da živim svoj život tako kao što tvrdite da vi živite.
Ja ne znam čiji sam život živela? Ovaj što sam proživela, ne čini mi se da je moj!
Vidite da morate doći sutra uveče.
Iskreno vaša Katarina Džonson.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Sre Mar 18, 2009 2:29 pm
DA bi se u poslednjoj deceniji 19. veka video Nikola Tesla u punom sjaju, bilo je potrebno biti
tačno u dvadeset časova u "Sali palmi", u elitnom njujorškom hotelu "Valdorf Astorija". Taman
u taj čas pojavljivao se u sali za večeru markantan gospodin, visok šest stopa (metar i 99
centimetara). Oblačio se uobičajeno po poslednjoj modi. Bacao je sav svoj pribor, uključujući i
rukavice, posle samo nekoliko nošenja.
Sedao je uvek za isti sto. Rezervisan unapred. Prilazi mu prijatelj. Gospodin sa bradicom i
cvikerom nešto mu blagonaklono poverava. To je Robert Andervud Džonson. Urednik je u
časopisu "Senčeri magazin" i pesnik. To je isti onaj Amerikanac koji je iz pijeteteta i odanosti
prema prijatelju pronalazaču počeo da uči srpski jezik. Opisujući Teslu jednom prilikom, on je
naglašavao da je to čovek "velike ljupkosti, iskrenosti, skromnosti, prefinjenosti, velikodušnosti
i snage..."
Onakvim Nikolom Teslom žene su bile očarane, pisala je njegov biograf Margaret Čejni, ali
ništa manje i njegovi muški obožavaoci.
Smešeći mu se, pored stola, Džonson je šapnuo prijatelju najnoviji trač. Baš onaj koji je te
večeri kružio elitnim hotelom "Valdorf Astorija". Naime, čedna srednjoškolka En Morgan
zaljubila se do ušiju u Nikolu Teslu. Sada dosađuje svom ocu, velikom magnatu Džonu
Pirpontu Morganu da je upozna s njim.
Tesla je poruku primio sa smeškom. Na svoj dostojanstven i skroman način. Uzgred, upitao je
prijatelja Džonsona o njegovoj supruzi Kejt.
- Kejt mi je rekla da te u subotu dovedem na ručak - odvratio mu je Džonson.
Tada je Tesla zapitao o još jednoj gošći u domu Džonsonovih, u elitnoj Leksington aveniji broj
327, u Njujorku. Bila je to prelepa mlada pijanistkinja Margerit Merington. Nju je Tesla
simpatisao, pa možda i voleo, kako veruje Čejnijeva, ali samo platonski. Pošto je dobio
uveravanja da će i ona biti na ručku, prihvatio je poziv.
TESLA je, inače, uobičajeno obedovao sam. Oko njega je uvek bilo samo njegovih osamnaest
salveta koje je redom odlagao uokolo posle upotrebe.
Sledećeg momenta mu je prišao glasnik. Predao mu je poruku. Čim ju je otvorio, uočio je
karakterističan švrakopis. Pisao mu je književnik Mark Tven. I ovaj američki književni velikan
bio je prisan i odan Teslin prijatelj.
" Ukoliko nemate ozbiljnijih planova za večeras", stajalo je u poruci Marka Tvena, "mogli biste
mi se pridružiti u Plejers klubu".
Po istom glasonoši, Tesla je uzvratio:
"Avaj, moram da radim. No ako želite da mi se pridružite u mojoj laboratoriji u ponoć, mislim
da Vam mogu obećati dobru zabavu".
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Sre Mar 18, 2009 2:30 pm
Te dobre zabave, koje je priređivao za prijatelje, bili su čudesni eksperimenti koje je Tesla rado
izvodio za odabrano društvo. I još nešto: nikad niko od prijatelja nije mogao da vidi isti
eksperiment dva puta. I to je bio još jedan od njegovih principa.
Na povratku u laboratoriju, skrenuo je prema obližnjem parku. Uglađeni gospodin zviždao je
kroz zube, onako kao što su zviždala sva deca u Lici. Začuo se lepet krila. Malo jato golubova
sletalo mu je oko nogu, veliki plavi goluban zaustavio mu se na vrhu šešira, a bela golubica na
ruci. Dao je i njima večeru, vrećicu zrnevlja, a beloj golubici, koja se zadovoljno vinula, poslao
je i poljubac.
Posle toga, mogao je na miru da pristupi poslu u laboratoriji.
IPAK, setio se još nečeg važnog što je smetnuo s uma. Moraće, odmah sada, da napiše pismo
Simi Majstoroviću, svom bratu od tetke Marije.
Dragi Simo, evo, šaljem majci danas 150 forinti (tj. 60 dolara), a 150 forinti poslao sam odmah
čim sam ovamo prispio. Još nisam čuo ni riječi ni od ujaka ni od sestara kojima sam pisao.
Rado bih doznati, kako ste? Osobito brinem radi Marice, te stoga te molim javi mi se odmah
čim ovo pismo dobiješ. Od vina još ni traga ni glasa, valjda se prijatelj Gomirjac predomislio
kad je doznao koliko će koštati. Posao moj vrlo povoljno ide, naskoro javiću vam novosti. Ako
si otišao ili namjeravaš u Primorje, kaži majci i ujaku radi onijeh sto forinti što sam ti ja obećao
na tu svrhu, ja ću te novce poslati čim mi javiš da ih trebaš. Samo sticaj se i gledaj da ozdraviš.
Pozdravi majku i ujake i zetove i svu ostalu rodbinu.
Tvoj Nikola.
Nekako u isti dan, sustižući jedno drugo, na Teslinu adresu u hotelu "Astorhaus" u Njujorku
stigla su dva pisma. Pisali su mu sestra Marica i zet Nikoladin Kosanović, prota iz Plaškog.
Ja sam prilično ozdravila i ne mislim na Rijeku ići, a osim toga je ovdje ove godine neobično
blaga zima. Ovaj čas dobih iz Gospića od mame dar, pa baš što se ni nadala nijesam od Sime
pismo. Piše da je dobro izdravio, a tim više mu vjerujemo, što vidimo iz poziva na besjedu, na
Sv. Savu, da će on neki govor držati.
Znam da će to i tebi osobito milo biti, jer već smo svi u njega nadu bili izgubili.
Evo ti nešto lektire, a što gođ bolje budemo opažali u našoj literaturi, slaćemo ti.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Sre Mar 18, 2009 2:30 pm
Hladno srce džentlmena
U AMERICI, ali i u Evropi, Tesla je u poslednjoj deceniji 19. veka bio veoma česta tema, a
svaki njegov novi pronalazak pobuđivao je novu i sve veću pažnju radoznale štampe. O njemu
su pisali i tako kao da je rođen na Veneri, da je stigao na Zemlju ili svemirskim brodom ili na
krilima beloga goluba...
Toliko je, prvenstveno američka štampa, puštala mašti na volju, ne mogavši, valjda, ničim
racionalnijim, da objasni sve ono što je Nikola Tesla učinio na polju elektrotehnike za manje od
decenije.
Privlačnost mladog Tesle ogledala se i u tome što je bio evropski obrazovan, što je govorio
strane jezike, posećivao pozorište i operu, družio se s glumcima i književnicima, što je bio
dobar poznavalac književnosti, voleo muziku, pa, najzad, i što je bio tako svestrano obavešten
da s njim nikom nije moglo biti dosadno.
Prihvatajući visoki poziv Kraljevskog instituta Velike Britanije da u Londonu održi prvo
predavanje na svojoj evropskoj turneji, ovenčan slavom i priznanjima, nije mogao da se ne seti
kako je svojevremeno sasvim skromno stigao u njujoršku luku, bez prtljaga i bez novca, na
brodu "Saturnija" kao putnik druge klase. Gledao je Kip slobode, isti onaj koji je narod
Francuske poklonio Americi, razmišljajući možda kako ga ni Pariz, Grad svetlosti, nije razumeo
ni prihvatio, a sada ga i tamo pozivaju da predstavi svoja velika otkrića.
Otisnuo se preko okeana u zimu 1892. godine. Verovatno ni sam nije slutio da će njegovo
predavanje, održano 3. februara, u prisustvu najeminentnijih engleskih naučnika, naići na baš
toliko oduševljen prijem.
Nikolom Teslom je, na turneji u Londonu, posebno bio oduševljen ser Džems Buer, koji ga je
zamolio da naknadno održi još jedno predavanje u britanskoj prestonici. O tome je Tesla ostavio
poseban osvrt u svojoj autobiografiji:
"On me je posadio na stolicu i usuo pola čaše neke divne mrke tečnosti koja je svetlucala u
svim mogućim bojama i imala ukus nektara. Rekao je: `Sada sedite na Faradejevoj stolici i
uživate u onom viskiju koji je on obično pio`. Ovo je bilo zadivljujuće iskustvo sa oba gledišta.
Iduće večeri izveo sam svoje eksperimente u Institutu, a kada sam ih završio, lord Rejli se
obratio prisutnima i njegove laskave reči dale su mi pravi podstrek u ovim nastojanjima.
Pobegao sam iz Londona... da bih izbegao počasti koje su mi ukazivali..."
I britanska štampa je, razumljivo, s najvećim oduševljenjem pisala o Tesli. Zbog toga su ga još
nestrpljivije očekivali u Parizu. Njegov biograf Džon O`Nil svedočio je, između ostalog:
"Došao je u Pariz kao heroj koji se vratio, i svet je ležao pred njegovim nogama."
Samo jedna osoba u Parizu toga doba mogla je, po svojoj popularnosti, da stane uz rame Nikoli
Tesli. Bila je to jedna žena. "Žena skladna i savitljiva, žena puna elektriciteta i nestvarna,
ponovo je osvojila Pariz..." Bila je to božanstvena Sara Bernar.
"Nebo je obdarilo gospođu Saru Bernar naročitim darovima; učinilo ju je neobičnom,
iznenađujuće vitkom i gipkom, i po njenom mršavom licu rasprostrlo uznemirujuću ljupkost
čergarke, Ciganke, Azijatkinje, nešto zbog čega pomišljamo na Salomu, na Salambo, na kraljicu
od Sabe! A gospođa Sara Bernar ume divno da iskoristi taj izgled princeze iz bajke, nestvarnog i
dalekog bića... A, vrh svega, ona ima glas kojim ume da se koristi sa najsrećnijom smelošću -
glas koji je milovanje i kojim vas se dotiče kao prstima", pisao je oduševljeno o njoj Žil Lemetr.
Našavši se u Parizu, Tesla je sedeo u bašti nekog restorana sa jednim prijateljem. Iznenada je
naišla ljupka, divno obučena mlada dama sa divno očešljanom crvenom kosom, u kojoj je Tesla
odmah prepoznao Saru Bernar, slavnu francusku glumicu. Prošla je sasvim blizu njegovog
stola. Kad se promakla korak-dva, vrlo značajno je ispustila malu čipkanu maramicu.
Tesla je u tren oka skočio. Dohvatio je maramicu i, držeći šešir u drugoj ruci, poklonio se
duboko, rekavši:
- Gospođice, vaša maramica.
Ne pogledavši ni za jedan tren u njeno ljupko nasmejano lice, vratio se na mesto i nastavio
razgovor o svojim ogledima, o svetskom sistemu bežičnog prenosa snage.
Gest slavne francuske glumice zaista je bio interesantan. Ona je, kao i ceo Pariz, znala ko je
Nikola Tesla. Htela je, na sebi svojstven, ženstven i pomalo provokativan način, da skrene
pažnju velikog naučnika. I uspela je. Ali samo donekle.
Kad je docnije doputovala u Ameriku da bi u Edisonovoj kompaniji prvi put snimila svoj glas,
ljubomorni Teslin konkurent nije je svakako mogao oduševiti. Zato mu je samo kurtoazno
kazala kako je podseća na Napoleona, ali bogzna da li je Edison to razumeo kao pohvalu ili kao
pokudu, ili je možda uopšte nije ni razumeo.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Sre Mar 18, 2009 2:31 pm
Tri čvora na trepavici
NAUČNOM svetu u Parizu, za vreme turneje, Tesla je predočio svoje fundamentalne
pronalaske u oblasti radio-tehnike.
O tome kakav je utisak ostavilo Teslino predavanje u Parizu pred najeminentnijim skupom
stručnjaka govori i ovo svedočanstvo francuskog elektroinženjera Andrea Blondela:
"Visok, suv i otmen, nadahnuta izgleda, govoreći savršeno francuski bez akcenta, Tesla je
izgledao kao pravi mađioničar, koji otkriva svojim duboko uzbuđenim slušaocima jedan svet
novih pojava o kojima dotle ni slutili nisu..."
I iz Pariza je Tesla gotovo pobegao. Nije to ovoga puta bilo da bi izbegao počasti koje su mu
ukazivane. Do pariskog hotela "De la Pe", u kojem je odseo, stigla je jedna depeša iz Gospića.
Javljeno mu je da mu je majka na samrti. Smesta je spakovao stvari, seo u Orijent ekspres i
uputio se prema Gospiću...
Psihoanalitičari tvrde da je Tesla idealizovao žene. Na toj listi uzvišenih žena na najvišem
mestu je stajala njegova majka Đuka, a zatim i njegove tri sestre. Za njih je bio izuzetno vezan.
Vraćajući se iz Pariza u zavičaj na vest da mu je mati na samrti, on je neprestano razmišljao o
životu one kojoj, kako je duboko verovao, duguje sav svoj pronalazački dar. U autobiografiji
pod nazivom "Moji pronalasci" posvetio je najlepše redove baš majci Đuki:
"Moja je majka bila prvorazredni izumitelj i bila bi, vjerujem, postigla vrlo mnogo da nije bila
toliko udaljena od savremenog života i onih mnogih mogućnosti koje on pruža. Izumila je i
izradila mnoge naprave. Tkala je najljepše uzorke nitima koje je sama isprela. Čak je i sjemenje
sijala, uzgajala biljke, odvajala vlakna. Radila je neumorno, od zore do kasno u noć, a veliki dio
odeće koju smo nosili i namještaja koji smo imali u kući - bilo je djelo njenih ruku. Kad je
prošla šezdesetu godinu, njezini prsti bili su još toliko spretni da bi splela tri čvora na trepavici."
DOŠAVŠI u Gospić zatekao je majku u bolesničkoj postelji. Iako u agoniji, prepoznala ga je
čim joj se na trenutak povratila svest. Videli su se, a to je oboma bilo najvažnije. Umrla je uoči
Uskrsa, na Veliku subotu, 16. aprila 1892. godine.
I o tom događaju Tesla je ostavio svedočenje u svojoj autobiografiji, povezujući ga sa
predosećanjem časa majčine smrti:
"Bio sam potpuno iscrpljen zbog boli i dugog bdijenja, i jedne noći odveli su me dvije ulice
dalje od naše kuće. Dok sam tamo bespomoćno ležao, mislio sam da će mi majka, dok sam ja
daleko od njene postelje, sigurno dati neki znak... Zaključio sam da su uvjeti povezani sa
zagrobnim životom veoma povoljni, jer je moja majka bila genijalna žena i osobito se isticala
snažnom intuicijom. Cijele noći napeto sam iščekivao, ali ništa se nije dogodilo do rana jutra
kad sam zaspao, ili se onesvjestio, i vidio kako oblak nosi anđeoske likove predivne ljepote, od
kojih me je jedan gledao s ljubavlju i postepeno poprimao obrise moje majke. Pojava je polako
lebdjela mojom sobom i nestala, i ja sam se probudio uslijed neopisivo slatke pjesme koju je
pjevalo mnoštvo glasova. U tom trenutku toliko sam bio siguran da je moja majka upravo umrla
da je to nemoguće izraziti rječima. I to je bila istina..."
IZA toga Tesla je još izvesno vreme proboravio u zavičaju. Obišao i manastir Gomirje. U tom
manastiru se zamonašio njegov ujak Petar Mandić pre nego što je postao mitropolit
dabrobosanski. On sam, međutim, kao da nigde nije nalazio mesta za sebe ni olakšanja za svoj
bol. Dani su odmicali. Iznenadno mu sinu. Nešto kao radosna misao. Iskrsnuše one radosne
oči...

"Lika ima čudo umnih žena i ljudi. Uzmi samo Milicu R. iz Smiljana. Kad me je letos pogledala
onim pametnim očima, učinilo mi se da je u meni sve videla, da te oči vide zemlju do stotinu
metara, da proniču u trave i drveće, u život pčela i vukova, u minerale, u vetrove, u strujna kola
Zemlje i Meseca. Milica. Milica. Milica. Zna li da mi se dopala za ceo život? Ne zna, niti će
doznati. Udaće se, ako već nije, izrodiće decu, ispiće joj lepotu i pamet siromaštvo na koje je
osuđena svaka što živi na ovom kamenjaru. Milica R. nikada neće postati Milica T. A možda je
to bilo lepše od svega na svetu. Lepše i od tajanstva struja, od izumiteljstva čije se strašno
grotlo otvorilo u meni", pisao je Radovan Ždrale u svome romanu "Gospodar munja",
podsećajući na prvu Teslinu zaljubljenost. Opisao i to Teslino sećanje koje kao da mu se ponovo
vraćalo u danima velike tuge:
"Mogu li jedne oči i dve reči i onaj vitki stas koji sam ugledao kad sam se letos okrenuo za
njom odjeknuti do večitog sećanja? Mogu. Mogu dublje nego ikakva spoznaja, nego zvuk
generatora, nego grom s kraja na kraj sveta. Nesuđena Milice T., budi mi tajna i nevidljiva
pratilja na putu kojim sam se otisnuo, sa kojega mi povratka nema. Sve dok budem osećao kako
Zemlja podrhtava i video kako ona i Mesec, ona i daleke zvezde, pletu gigantska strujna kola na
veljem guvnu kosmosa.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Sre Mar 18, 2009 2:32 pm
Njegovo veličanstvo - brat
DANI su odmicali. Tesla je morao da napusti zavičaj. Uputio se preko Zagreba. Svratio i do
Varaždina. Posetio je svog drugog ujaka, pukovnika Paju Mandića. Najzad se obreo u
Budimpešti.
On je voleo mađarsku prestonicu. Za ovu srednjoevropsku varoš na Dunavu vezivale su ga lepe
uspomene. Budimpešta je, pre Beča, kao četvrti grad u svetu dobila telefonsku centralu. U toj
centrali, gde je neko vreme radio, Tesla je, kao jedan od svojih prvih pronalazaka, izumeo način
da se pojača glas. Tu mu se, nešto docnije, rodila genijalna ideja o obrtnom magnetnom polju.
Imao je i mnoge prisne prijatelje, pa, uz ostale, i pesnika Lazu Kostića. Kad ga je za vreme
boravka u Budimpešti posetila visoka delegacija iz Srbije, on je s radošću prihvatio poziv da
poseti Beograd.
Beogradska železnička stanica bila je iskićena zastavama i vencima i prepuna sveta koji je s
nestrpljenjem iščekivao Teslin dolazak. O tome su "Beograske opštinske novine" izvestile:
"U sredu, 20. ovog meseca, u 11 sati uveče, došao je u Beograd čuveni elektrotehničar, g.
Nikola Tesla, Srbin, građanin slobodne Amerike, naučenjak svetskog glasa, čije ime zanima
danas sav obrazovan svet..."
Sutradan je visoki gost bio u audijenciji kod princa Aleksandra Obrenovića, a potom ga je
primio namesnik Jovan Ristić. Posetio je zatim Veliku školu, u kojoj je razgledao kabinete i
obišao zbirke, a onda je stigao u svečanu salu Kapetan Mišinog zdanja, gde su ga oduševljeno
pozdravili okupljeni profesori i studenti.
UZ sebi svojstven zanos, Tesla je govorio velikoškolcima i njihovim profesorima o sreći koju
imaju stvaraoci kada otkrivaju nove istine, stavljajući ih u službu celom čovečanstvu. Pominjući
svoja otkrića, rekao je i sledeće: "Kao i svaki mlad čovek, imao sam puno planova i ideja.
Čovek se maša za hiljadu stvari, a od tih hiljadu samo jedna može biti ostvarljiva. Idući za
sopstvenom zamisli, moj je život neprekidno treperenje između agonije neuspeha i blaženstva
sreće..."
Posle predavanja je, u pratnji profesora Velike škole, obišao Kalemegdan. Uveče je u Teslinu
čast beogradska opština priredila večeru u Vajfertovoj pivari. Tada je pesnik Zmaj Jovan
Jovanović, uzbuđena glasa, kažu letopisci, pročitao svoju pesmu pod nazivom "Pozdrav Nikoli
Tesli pri dolasku mu u Beograd".
Dirnut toplinom pesnikovih reči, Tesla je prišao Zmaju i poljubio mu ruku. Njega je, inače,
izuzetno poštovao i rado je čitao njegove stihove.
Svugde oduševljeno dočekivan i pozdravljan, Tesla je napustio Beograd 22. maja 1892. godine.
Po povratku u Ameriku dao je Zmajeve pesme svom prijatelju, američkom pesniku Robertu
Andervudu Džonsonu, koji ih je, uz Teslinu pomoć i prevod, prepevao na engleski jezik i
objavio u časopisu "Senčeri magazin" 1894. godine. Interesantno je da je to bio prvi prevod
Zmajeve poezije na engleski jezik, nastao svakako najviše zahvaljujući staranju Nikole Tesle.
AKO je istina da je Tesla idealizovao žene, pa i svoje tri sestre, onda je nesumnjivo istina da su
i Tesline sestre uveliko idealizovale svog jedinog brata, čak toliko da su verovatno bile prve
koje su počele da stvaraju kult Nikole Tesle. Naročito posle majčine smrti, one su se prema
bratu jedincu odnosile gotovo materinski.
Činile su to dirljivo i zadivljujuće nežno. Naizgled možda i sitnicama. Nikad, na primer, ne bi
propuštale da mu čestitaju krsnu slavu Đurđevdan, niti imendan Svetog Nikolu. Do u tančine su
ga obaveštavale o svemu, pa i o tome kada se u Lici prave kobasice. Pratile su sve napise u
štampi koji se odnose na njegov rad, primale američke novine i slale ih uredništvima srpskih i
slovenskih listova da bi se pisalo o uspesima njihovog brata. Istovremeno njemu su slale naše
najvrednije knjige i časopise. Najmlađa sestra Marica Kosanović ga je, na primer, zastupala na
proslavama od Beča do Beograda koje su bile priređivane u njegovu čast.
Tu svoju ljubav i odanost, koje su gajile prema bratu,njegove tri sestre Angelina, Milka i Marica
prenosile su i na svoju decu.
Izgleda da je Tesla najviše voleo najmlađu sestru Maricu Kosanović, da je najviše brinuo o
srednjoj Milki Glumičić, a da je duhovno najdublje bio povezan sa najstarijom sestrom
Angelinom Trbojević, čiju je smrt predosetio iako miljama udaljen od nje.
Angelina je imala tri sina i dve kćeri, Marica četvoricu sinova, a Milka jednu kćer. Sva deca
njegovih sestara su se školovala, pa i na univerzitetima, a to ne bi bili u stanju sa skromnim
svešteničkim prihodima roditelja, da im nije nesebično novčano pomagao ujak Nikola.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Sre Mar 18, 2009 2:32 pm
Flert pod visokim naponom
IAKO se sam nije ženio, Tesla je veoma duboko razumeo porodične odnose. I mada je bio
"građanin sveta", mnogi njegovi stavovi imali su nečeg što bi se moglo nazvati plemenitopatrijarhalnim.
Upravo se on tako poneo onda kada je njegova sestra Milka ostala udovica i bez
ikakvih prihoda. Brat je bez dvoumljenja preuzeo odgovornost da novčano pomaže kako njoj
tako i da školuje njenu kćer, koja je po baki dobila ime Đuka.
Kad je Milka kao udovica počela da živi nedolično, takav glas je dopro i preko Okeana do
njenog brata Nikole. Sigurno da velikom pronalazaču to nije bila prva ni jedina briga, ali, nije
bila ni poslednja.
U pismu koje je poslao iz Njujorka jednom rođaku, Tesla se nezadovoljan osvrće na sestrino
ponašanje: "Još mi je žalije što Milka nema dosta karaktera i duha da se bar na kratko vreme
dobro vlada. Mogla bi se ukućiti i još boljih dana vidjeti, a ja bih joj pomogao..."
Sa koliko su se delikatnosti i rafinirane osećajnosti sestre odnosile prema bratu, svedoči i
sledeći primer: gotovo svako svoje pismo Marica je završavala rečima - "Ljubi te u duhu tvoja
zahvalna sestra Marica". Zašto u duhu i šta to znači?
Marica je udata žena, supruga je sveštenika i majka četiri sina, a ona i rođenog brata, kojeg je
toliko volela, po patrijarhalnim uzansama može da poljubi samo "u duhu". I ona to ne propušta
da naglasi. Dotle sestrići obavezno oslovljavaju ujaka sa "Vi" i po pravilu su u pismima uz
pozdrave slali i rukoljub.
OVAJ odnos Nikole Tesle prema sestrama i njihovim porodica samo je bio naznačen od
njegovih dosadašnjih biografa. Mi smo ga posebno izdvojili zato što je, tek posle objavljivanja
Tesline prepiske s rodbinom, moguće mnogo slojevitije i verodostojnije predstaviti i tu stranu
njegove ličnosti.
"Pre nekoliko dana sam ti pisala, a sad evo opet da ti čestitam imendan", pisala je sestra Marica
Kosanović iz Plaškog svome bratu, slavnom pronalazaču u Njujorku, po običaju o imendanu
uoči Svetog Nikole.
"Kod nas sve živo i zdravo. Brižna sam zato što veliš da radiš dan i noć. Dabome da sad imaš
više posla radi te izložbe. Kad bi nam mogao samo dvije-tri riječi napisati, i to samo jesi li
zdrav, da znaš kako bi nam ugodio, a mene makar unekoliko briga otresao. Želeći ti čvrsto
zdravlje, ljubi te u duhu zahvalna Marica."
Susnežica nošena jakim vetrom udarala je o prozore Tesline laboratorije u Južnoj petoj aveniji.
Asistent Kalman Cito pomagao mu je u podešavanju neke mašine. Tesla je bacio pogled kroz
prozor, namah uočio nadolazeću mećavu, pa se setio Like i pisma koje je maločas dobio od
sestre Marice. Ali morao se vratiti poslu.
Iznenada se u Teslinoj laboratoriji oglasio telefon:
- Uspeli smo, gospodine Tesla - grmeo je na međugradskoj liniji iz Picburga Džordž
Vestinghaus. - Upravo sam potpisao ugovor po kojem će vaša naizmenična struja, gospodine
Tesla, biti instalirana da osvetli Svetski sajam u Čikagu. Dragi prijatelju, Kolumbovska izložba
je prvi električni sajam u istoriji, a sa njim vi ulazite u istoriju...
- Kad se sajam otvara? - upitao je Tesla.
- Prvog maja. Gotovo da nema vremena za sve ono što moramo da uradimo...
- Uredu, gospodine Vestinghaus!- odgovorio je mirno Tesla.
KOLUMBOVSKA izložba bila je zamišljena kao proslava 400. godišnjice od otkrića Amerike,
iako uistinu priređena uz godinu dana zakašnjenja. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država
Grover Klivlend pozvao je mnoge ugledne goste i krunisane glave, pa i kraljevska veličanstva
iz Španije i Portugala. Čak je pristao i da okrene zlatni prekidač koji će pustiti struju i svetlom
preplaviti grad sutrašnjice, pokrenuti fontane i mašineriju, podići zastave i označiti veliko
otvaranje ekstravagancije. Time što je prvi čovek Amerike prihvatio da okrene prekidač,
pokazao je veliku hrabrost. Naime, struja je uvedena u Belu kuću, rezidenciju američkih
predsednika, 1891. godine, no do tada nijednom predsedniku nije bilo dozvoljeno ni da dotakne
prekidač, zbog straha od struje, svedočila je o tome Teslin biograf Margaret Čejni.
Od maja do oktobra 1893. godine videlo je čuvenu Kolumbovu izložbu u Čikagu oko dvadeset i
pet miliona Amerikanaca i njihovih gostiju, a to je tada bila trećina stanovništva Sjedinjenih
Država.
Najviše sveta tiskalo se prema salama u kojima je pokazivao eksperimente čuveni Nikola Tesla.
S belom kravatom i frakom stajao je među magičnim napravama visokofrekventne tehnike,
pokazujući nizove električnih čuda. Na jednom delu blistale su njegove raznobojne električne
cevi sa imenima naučnika poput Faradeja i Maksvela, a među njima i ime Jove Jovanovića
Zmaja koje je Tesla s ljubavlju isticao i u Americi.
"Mnoštvo Teslinih mladih prijateljica stizalo je pod strogom pratnjom iz Njujorka. Flertovale bi
s njim...", isticala je Margaret Čejni.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Sre Mar 18, 2009 2:33 pm
Dodirnula nedodirljivog
KADA je postao član ekskluzivnog Mek Alisterovog kluba njujorških "400", uz Teslu su bili
samo ljudi od najvećeg bogatstva ili najvišeg društvenog ugleda. Njihovo mesto okupljanja bilo
je u "Sali palmi" u ekskluzivnom hotelu "Valdorf Astorija", koji se nalazio na mestu gde je
danas Empajer stejt bilding u Njujorku.
Teslin ugled i slava su rasli, a za to se postarao i elektroinženjer Tomas Komerford Martin, i
sam opčinjen genijalnim pronalazačem, pa je 1893. godine napisao knjigu o Teslinim
dotadašnjim velikim otkrićima. Ali, učinio mu je nešto više. On ga je upoznao i sprijateljio sa
Robertom Andervudom Džonsonom, novinarom i pesnikom, kao i sa njegovom izuzetno
ljupkom i zanimljivom suprugom Katarinom.
Gospođa Kejt Džonson bila je lepa i senzibilna žena, koja je, zajedno sa suprugom, pretvorila
svoj dom u pravo stecište obrazovanog i bogatog sveta. Ona je veoma visoko cenila prijateljstvo
s Nikolom Teslom. Moglo bi se reći da je ljubomorno negovala to prijateljstvo duže od dve
decenije. Ali, na osnovu prepiske, koju je sve vreme vodila sa slavnim pronalazačem, nije teško
dokučiti kako je ona istovremeno gajila i delikatne simpatije i nežnu ljubav prema Tesli.
Zanimljivo je, opet, da je za takvu njenu naklonost znao i njen suprug i da je to odobravao.
JEDNE jesenje večeri Teslina kočija zaustavila se u Leksington aveniji 327, ispred kuće
Roberta Džonsona. Već u vrtu su se čuli zvuci Mocartovog klavirskog koncerta.
U salonu Džonsonovih Tesla je bio predstavljen Radjardu Kiplingu, kojeg je domaćin smatrao
jednim od najvećih pesnika toga doba. Sreo je i pisce Džona Mjuira i Helen Hant Džekson,
kompozitore Ignasa Paderevskog i Antonjina Dvoržaka, primadonu Neli Mebu i mnoge druge
ljude od imena i ugleda.
Džonsonovi su ga upoznali i sa mnogim ženama koje su bile ljupke, talentovane, ili bogate, a
ponekad i sve to zajedno. Neke od njih su čak osećale i seksualnu žudnju prema Tesli.
Te večeri, dok je ulazio u salon Džonsonovih privučen zvucima Mocartove kompozicije,
prepoznao je da to svira mlada pijanistkinja Margerit Merington. Ona je bila jedna od njegovih
najomiljenijih partnerki u društvu.
Domaćin ga je uzeo ispod ruke kako bi ga predstavio i ostalim gostima. Prišli su ozbiljnoj
visokoj devojci, elegantno odevenoj, čiju je haljinu krasio cvetni aranžman oko vrata. Primetio
je njene oči boje meda.
- Gospođica En Morgan - kazao je Džonson, dodajući - gospodin Tesla - onda ih je ostavio.
Klimnula je glavom i vratila se da sluša muziku. Tesla je bio razgaljen. Njene oči imale su istu
onu neustrašivu inteligenciju kao i oči njenog oca, čuvenog bogataša Džona Pirponta Morgana.
Džonson mu je prethodno napomenuo da je devojka zaljubljena u njega. Ako je i bilo tako, sada
je ona odlučno nastojala da mu to ničim ne pokaže. Njeno držanje, naučeno u takozvanim
školama za dame, impresioniralo ga je. Tako bogata, a ipak tako ljupka.
"Džonsonovi su, kako je shvatio, bili rešeni da ga zavitlavaju ako ne pokaže jasan interes za
ženidbu ćerkom Dž. Pirponta Morgana. Tesla nije mogao da pristojno ohrabri devojku u njenoj
želji, no morao je da bude krajnje pažljiv kako ne bi povredio njena osećanja", svedočila je o
tome Margaret Čejni.
POŠTO je završena muzička numera, i drugi gosti su želeli njegovu pažnju. On je, međutim,
potražio Margerit, u čijem je društvu uživao.
- Recite mi, gospođice, zašto i vi ne nosite nakit kao ostali - upitao je ne baš taktično?
- Kod mene to nije pitanje izbora - uzvratila mu je smerno mlada pijanistkinja. - No kada bih
imala dovoljno novca da se natovarim dijamantima, smislila bih pametniji način da ga potrošim.
- Šta biste uradili u tom slučaju - zapitao je Tesla još znatiželjnije?
- Najradije bih kupila kuću na selu, iako ne bih volela da se iselim iz predgrađa...
- Ah, gospođice Merington, kad počnem da zarađujem milione, rešiću problem - uzvratio je
slavni naučnik. - Kupiću kvart ovde u Njujorku i sagraditi vam vilu u centru, a zasaditi drveće
okolo. Tada ćete imati svoju seosku kuću, a nećete morati ni da napustite grad...
"Prema jednom od Teslinih najbližih prijatelja, Margerit je kasnije tvrdila da je jedina žena koja
je ikada dodirnula Teslu. Prijatelj je to odbacio. Ne postoji zapis o intimnosti između
pronalazača i nje ili bilo koje druge žene. Ista osoba od poverenja je rekla da se En Morgan
upravo 'bacala' na Teslu. Uostalom, ništa nije ukazivalo na to da su bili nešto više od prijatelja.
Imaće uporedne karijere, jer će En postati najživotnija i najvažnija žena u poslu kojim se bavila.
Iako će se njeno ime povezivati s nizom čuvenih ljudi, nikad se neće udati", navodi Čejnijeva.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Sre Mar 18, 2009 2:33 pm
I mrtvog bi oživela
BAŠ je ona poslednja decenija devetnaestog veka predstavljala za Nikolu Teslu početak najveće
naučne slave. Amerika, ali i čitav svet, gledali su u njemu nedokučivog "gospodara svetlosti". A
on? Nosio se elegantno i gotovo ležerno i s počastima, i s multimilionerima, i s javnim
predavanjima i sa novinarima; najteže mu je, ipak, bilo da se odbrani od nasrtljivaca koji su ga
proglasili "najpoželjnijim neženjom na svetu". Tu senku, koja ga je pratila, niti je prihvatao, niti
opovrgao, niti je umeo da je se oslobodi.
Ni onda, kao ni danas, to nije lako odgonetnuti. Ali, da bi se bar s jedne strane osvetlilo ono lice
u senci "gospodara svetlosti", kako su američki novinari prozvali Teslu, mora se zaviriti, gle
čuda, u srpsku kulturnu istoriju. U njoj, uz velikog naučnika, da se usmeri svetlo na pesnika
Lazu Kostića i, svakako, na jednu uveliko zanimljivu damu plemenitog roda - Lenku
Dunđerski.
Bila je godina 1895. Tesla u 39. godini, dama je imala 24, a Laza Kostić 54 godine. Izgledalo je
tada da samo za pesnika godine nisu bile ni od kakvog značaja, jer je on u svemu tražio, pa i
stvarao, romantiku. Naprasno je smislio i, kao grom iz vedra neba, poručio svom prijatelju:
"Dragi Tesla, hoću da Vas oženim!"
NE bi ovaj predlog izgledao nimalo neobično da, nekako baš u to vreme, i američka žuta
štampa, ali i novinari ozbiljnih tehničkih časopisa, poput "Elektrikal rivjua", "Amerikan
elektrišna" ili "Elektrikal džornala" nisu pokrenuli čitavu poviku nameravajući, valjda slično
kao Laza Kostić, da pomognu velikom naučniku ne bi li se lakše odlučio za izabranicu svoga
srca.
Mnogi su se tada istinski zabrinuli. Zašto se nije mogla videti neka dobra i lepa žena kako stoji
pored Tesle? Nije to bilo čudno, jer se i od velikih ljudi očekivalo da imaju potomstvo za
dobrobit zemlje. A Tesla je u ono vreme već postao građanin Amerike.
Zabrinut je naročito bio njegov prijatelj pesnik. U prirodu toga prijateljskog susreta dvojice
genijalno darovitih ljudi, Nikole Tesle i Laze Kostića, duboko je proniknuo Stanislav Vinaver
kad je pisao: "Dva genija: pesnički i naučni, sreli su se, menjali misli, odmeravali se i obasjavali
međusobno. Laza je sanjao o tome da nađe nešto u najvećem usponu i blistanju, nešto
gorostasno i tragično, u isti mah. On je to našao u Tesli. Samo je Lazu bolelo to što Tesla nema
poroda (da nastavi plemenitu lozu), i što nema u životu romantike (da mu taj život dobije neku
konačnu celovitost). Tesla je toliko uticao na Lazu koji se u to doba bavio ozbiljnim naučnim
studijama, i čeznuo da ostvari svoju dijalektičko-filozofsku sintezu, zasnovanu na ideji
sveopšteg ukrštanja..."
No pesnik Laza Kostić je, za razliku od bučnih i neodmerenih američkih galamdžija, verovao
da bolje poznaje i naše naravi i dušu svoga prijatelja.
ZATO on u pismu od 12. juna 1895. godine nudi svom prijatelju Tesli i devojku koju mu je
namenio:
"Dragi prijatelju, danas je, otprilike, treća obljetnica kako smo se ono sastali u Pešti i onako
lijepo proveli ono nekoliko dana. Naumio sam da proslavim taj dan. Šta mislite kako? Ne biste
nikad pogodili, da Vam ne kažem:
Hoću da Vas oženim!
... Znam šta ćete reći, znam šta ćete pomisliti, sve znam, pa ipak! Devojka koju sam Vam
namenio podobna je da savlada svaku ženomrzicu. Ja mislim da bi i mrtvog oživela, ne samo
mrtvog Don Žuana, nego i mrtvog sveca. Zbilja:
Onomad sam je gledao u manastiru kako celiva neke mošti, suhu ruku nekog sveca, pa, u
zanosu od onog tamjana i od one ljepote, čisto sam se začudio, kako da se ona mrtva ruka ne
digne da je zagrli.
- Koji je to svetitelj? - zapitao sam kaluđera do sebe.
- To nije svetitelj.
- Nego?
- To je svetiteljka, prepodobna majka Angelina.
- A? Sad razumem.
Kaluđer me pogleda kao da razume, a znam dobro da ni ne sluti moje misli.
Do sad je odbila čitavu vojsku prosaca. Roditelji se zabrinuli: ima 24 godine - al' ne biste joj
dali više od 20. Otac je moj najbolji prijatelj, te sam dakako prijatelj i njoj. Dugo sam se trudio
da doznam za uzrok te nemilosti, te jedva jedvice doznam: njen je ideal Nikola Tesla.
Ja sam joj priznao da je to i moja davnašnja misao, ali mi je navijek bilo na umu, kako ste vi do
sad svu svoju ljubav posvetili velikoj ideji, pa nemate vremena misliti ni na žene, a kamoli na
ženidbu. Ona se, ipak, uzda da bi Vas obrnula...
Toliko o devojci. A sad - (...) o imovini, o ženinstvu ili o prćiji njenoj. Ona može doneti
otprilike jedan milion franaka. Ali joj otac tako stoji da bi mogao otvoriti zetu veresiju i do
jednog miliona dolara, ako zatreba.
Promislite se dobro, sve mislite, pa mi javite, šta ste smislili. Ako pristajete, poslaću Vam
odmah sliku moje namjenjenice i doznaćete njeno ime. Bilo kako bilo, svakojako vjerujte da
ostajem navjek Vaš prijatelj Laza Kostić."
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Sre Mar 18, 2009 2:34 pm
Tačka na provodadžiluk
PISMO Nikoli Tesli poslao je Laza Kostić iz manastira Krušedola, gde se povukao, jer je i sam
bio bezalo pritisnut da se oženi, pošto je punih dvanaest godina bio verenik jedne devojke.
Ali, malo je Laza Kostić mario za vlastitu sudbinu. Sve od juna, pa do septembra, znatiželjno je
iščekivao da mu od prijatelja Nikole stigne odgovor. Kako mu je Tesla odgovorio, ne može se
tačno znati, jer pismo nije sačuvano. Ali, sačuvano je zato pismo Laze Kostića od 4. septembra
1895. godine, na osnovu kojeg je jasan i Teslin odgovor. Evo, tog pisma upućenog opet iz
Krušedola:
"Dragi prijatelju, ako hoćete da Vam rečem po duši, ja se drugom odgovoru nisam ni nadao. A
kad već govorim o duši i kad se dobro promislim, valja mi priznati: na Vašem mestu ne bih ni ja
drugojačije.
Najkrupniji razlog za Vašu ženidbu bio bi, da se ne satre seme koje rađa takove detiće. Ali,
prvo: ne može se niko sasvim pouzdati da će imati dece, ni kad bi se oženio u najboljoj snazi, ni
kad bi uzeo najzdraviju devojku.
Drugo: Ko zna kakva bi bila deca? Znam da su najgenijalniji ljudi rađali nedonoščad, ili sasvim
obične, svakidašnje mozgove, a to je - uprkos Darvinovu prijatelju, Fransis Galtonu - sasvim
prirodno: njihov je mozak toliko radio, da ništa nije ostalo za njihova m... - Pomislite samo, kad
bi iza Vas ostala dva-tri sina tupoglava, kako bi ti uludo mogli potrošiti svu slavu svoje dične
očevine...
Zato, nemojte misliti ni sa kakvim 'bolom' na to da ste Vi 'zadnji svoga roda...' Jer, napokon,
vaše pleme, pa da je i Nemanjino, ne bi se moglo lepše završiti nego takvim egzemplarom..."
DEVOJKA s kojom je Laza Kostić nameravao da oženi Nikolu Teslu bila je čuvena lepotica
Lenka Dunđerska, koja je poticala iz ugledne i bogate porodice zemljoposednika u Bačkoj. Ono
što se, međutim, iz prepiske ne vidi, to je činjenica da je Laza bio do ušiju zaljubljen u Lenku.
Sve je mogao da prebrodi i da premosti, ali jedno nikako nije: njoj je bilo 24 godine, a njemu
54.
U trećem pismu, koje upućuje Tesli iste godine, opet iz manastira, Laza Kostić je samo mogao
da obavesti prijatelja o iznenadnoj smrti Lenkinoj. Dugo je odlagao da mu javi, ali je to ipak
učinio u pismu od 19. decembra 1895. godine:
"Dragi prijatelju, eto, to je Vaša nesuđenica!
Vidite, koliko sam se skanjevao i lomio, dok nijesam prekinuo, da Vam ipak pošaljem ovaj crni
list. Meni je bila kao sestra. Kao što vidite, neće ni Vaša biografija ostati bez romantike,
najlepše, al' i najžalosnije.
A ja sam ostavio ženu - još prije Lenkine smrti - upravo sam utekao od punica; imam ih dvije.
Sad sam opet u manastiru Krušedolu. Žena me zove kući. Sad se pogađamo. I to je romantika,
je li?
Sretan Vam Božić i da Bog da, da u novoj godini postignete sve što ste naumili. Navek Vaš
prijatelj Laza Kostić."
LAZI Kostiću nije uspelo da oženi Nikolu Teslu. Nije, što bi se reklo, i tačka. Ali, baš od te
tačke pesnik je i pošao.
Odgonetku o tome kamo se dalje uputio, daje Stanislav Vinaver. U svom tekstu "Kako se rodila
pesma 'Santa Maria della salute'" on uzima ovu prepisku između velikog naučnika i velikog
pesnika zato što joj je u središtu Lenka Dunđerska. A ta nesrećna mlada devojka postala je
besmrtna tek u Kostićevoj labudovoj pesmi, kojom se, kako tvrde istoričari literature, na
najlepši način okončava i srpski romantizam u književnosti.
Vinaver je pisao: "Prepiska između Laze i Tesle daje uvid u srž oba ova zanesena duha, od kojih
je jedan hteo da veruje samo u matematiku, a drugi samo u drevne prauzroke i praskozorja.
Elem: Laza je zaljubljen u Lenku Dunđersku. Ali se, oronuo, ne oseća dostojan nje. Traži joj
dostojnog muža. Nalazi: Laza je napunio romantičnu Lenkinu glavu Teslinim likom. Ona je,
dosledno volela njega, Lazu: on se, Laza, uplašio i geteovski pobegao od nje u Krušedol. Lenka
veruje Lazi. Kad nije Laza - nek je Lazin Tesla".
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Sre Mar 18, 2009 2:35 pm
Prijateljstvo
U DELEGACIJI Velike škole, koja je 1892. godine posetila Nikolu Teslu u Budimpešti da bi ga
pozvala da poseti Beograd, jedan od članova delegacije bio je i pesnik Laza Kostić.
Tada su se i sprijateljili. Kao zalog toga prijateljstva su pisma koja je Laza Kostić uputio Nikoli
Tesli 1895. godine.
Prijateljstvo i prepiska trajali su i dalje. Zanimljivo je pomenuti da je Laza Kostić čak molio
Teslu da posreduje da se njegova drama igra na Brodveju.
Pisma puna suza
ZAŠTO uz ime Nikole Tesle postoji i danas nešto što je gotovo stereotip? Na osnovu toga
veruje se da je kao dosledni neženja živeo samotnim životom osobenjaka, ispunjen velikim
fobijama i mnoštvom kaprica. Da je svoj dvadesetočasovni radni dan provodio uz strogu askezu
u posvećenosti božanstvu nauke i novih pronalazaka, kloneći se i muškog društva a žensko
sasvim zanemarujući. Da je cepao ugovore vredne milione dolara i da je do kraja života ostao
bez imetka, pa da je najzad bio čovek bez doma, bez porodice, bez prijatelja, pa i bez igde ikog
svog...
Sve je to, ipak, samo deo legende. Ispod nje je stajao uzvišeni Teslin pronalazački genij. Malo
ko je zavirio ispod površine. Ni mnogobrojni novinari, književnici, ni njegovi biografi nisu
posvećiveli baš neku naročitu pažnju njegovoj privatnoj ličnosti. Čak ni on sam, u svojoj
autobiografiji, koju je skromno i jednostavno nazvao «Moji pronalasci» - nije nalazio da je išta
drugo, lično ili privatno, važnije od njegovih pronalazaka.
Ako bi se samo pregledao spisak ličnosti sa kojima je Tesla bio u prepisci, lako bi se uvidelo da
je bio u kontaktu sa najznačajnijim ljudima svoga vremena. Kada bi se celovito sagledala i
prepiska s rodbinom, opet bi se ustanovilo koliko je bio utemeljen u životima svojih bližnjih. A
ako bi se istražila i prepiska sa ženama, opravdano je verovati da bi se i otud došlo do saznanja
koja potpunije oslikavaju tu stranu Tesline privatne ličnosti.
MEĐU malobrojnima koji su uočili naročito ovo potonje, svakako je književnik i novinar Kosta
Dimitrijević. Analizirajući jednu Teslinu odsečnu izjavu protiv ženidbe, koju su objavile novine,
Dimitrijević je pisao:
"I pored ove kategorične izjave ne može se reći da je Tesla bio ovejani ženomrzac, jer je u toku
svog života, po raznim svedočanstvima, gajio iskrene, prijateljske veze sa milionerkom Florom
Dodž, ambicioznom Katarinom Mos, ljupkom Frensis Evelin Vorvik, a najviše se družio sa
Katarinom Džonson, lepom suprugom svog najboljeg prijatelja, američkog književnika, koja
mu je otvoreno iskazivala svoje simpatije..."
Ako je verovati u to da je između Tesle i gospođe Džonson postojao ljubavni roman u pismima,
možda je ono što mu je pisala u prazničnom raspoloženju, uoči Nove godine, baš prava prilika
da se u to sasvim uverimo. Očigledno je, iz toga pisma, da je veliki pronalazač bio i veliki
kavaljer.
"Dragi gospodine Tesla,
Pokušala sam u nekoliko navrata da vam zahvalim za ruže. Stoje preda mnom i dok pišem -
tako čudesne, tako izuzetne boje, tako miomirisne, baš uspomena na juni naspram zimskih
nebesa.
Uvek kad vam pišem moram da načinim po nekoliko pokušaja, jer nikad ne mogu da izrazim
ono što želim da vam kažem. (...)
Silno mi nedostajete, i pitam se hoće li uvek biti tako, i hoću li ikad moći da se naviknem na to
da vas ne viđam.
Međutim, drago mi je što znam da ste dobro, što ste srećni i što imate budućnost. Uz
predstojeća zbivanja sve najbolje za Novu godinu, dragi moj prijatelju! Iskreno vaša Katarina
Džonson."
SMATRA se da je 1895. godina bila naročito uspešna za Nikolu Teslu. On je i u javnosti izneo
principe svog bežičnog prenosa energije. Štaviše, samouvereno je tvrdio da će u tome sigurno
uspeti. I umesto da mu još tada pripadne zaslužena slava kao pronalazaču radija, Tesli se
dogodila nesreća koja je sasvim prekinula njegov rad.
O tome je zabrinuta, sa suzama u očima, pisala gospođa Džonson u poruci od 14. marta 1895.
godine:
"(...) Otkako se čulo za vaš nenadoknadiv gubitak, izgleda da ste i vi iščezli bez traga sa svim
svojim neprocenjivim vrednostima. Dozvolite da vas ponovo vidimo uživo da bi se ovi užasi
mogli odagnati.
Prošle noći poslala sam vam ono utešno što sam mogla, jer su mi reči nedostajale, a danas,
duboko shvatajući značenje ove katastrofe, šaljem vam, shodno tome, ovo pismo uz sve veću
zabrinutost za vas, dragi moj prijatelju! I osećam se još gore, čekajući u suzama, a one se,
zacelo, ne mogu poslati u pismima.
Zašto odmah ne dođete kod nas - možda bismo vam mogli pomoći, mi koji imamo da pružimo
toliko toga u uzajamnom razumevanju. Ne shvatam zašto ne biste došli kod prijatelja, koji su
tako tanano povezani sa vama, i koji se ne mogu odvojiti od onoga što se tiče vas, bila to radost
ili tuga."
Dan ranije, 13. marta 1895. godine, u Južnoj petoj aveniji u Njujorku do temelja je izgorela
Teslina laboratorija. Požar je progutao sve mašine, sve novonastale patente, planove, kao i sve
drugo što se u njoj našlo. Smisao te katastrofe, koja ga je zadesila, ne samo što je najbolje
razumela, nego je u njoj najdublje saučestvovala upravo - Katarina Džonson.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Sre Mar 18, 2009 2:35 pm
Poruka ljubavnog dara
POSLEDICE katastrofalnog požara, u kojem je Nikoli Tesli do temelja izgorela laboratorija,
mada su ga omele u radu na velikim pronalascima, ipak ga nisu zaustavile. Čim se pribrao od
šoka, on je, uz nesebičnu materijalnu pomoć prijatelja, još grozničavije pristupio radu da bi
nadoknadio izgubljeno i uradio ono što je naumio.
O nesreći koja je zadesila velikog pronalazača za kratko vreme doznao je bukvalno čitav svet, a
glas o tome dopro je i do njegove rodne Like. Potvrda toga je pismo njegove zabrinute sestre
Marice, koja ga hrabri i opominje da se čuva i sačuva zdravlje, a da će sve ostalo on već
nadoknaditi.
Pravu sliku o tim toliko sudbonosnim danima za Teslu i njegov rad dala je gospođa Džonson u
svome pismu od 9. avgusta 1896. godine. I ona je posebno zabrinuta za njegovo zdravlje. Moli
ga da ne izgara na poslu. Predlaže mu da nađe način za predah, za osveženje, za odmor.
"(...) Napustite grad, dignite ruke od posla bar nakratko. Silno sam uplašena da se prenaprežete
do pucanja. Otidite. Otidite bilo kuda gde možete naći osveženje. Ne ostajte ni blizu Njujorka,
što bi značilo ni blizu laboratorije svakog dana. Udaljite se sasvim od svoje svakodnevice. To
nije izgnanstvo. Eliminišući svakodnevicu i odvojivši se od pojedinosti i od mašina, vi biste,
nasuprot tome, osnažili svoju živu misao. Potrebna vam je nova perspektiva i tada ćete
ustanoviti i novi sistem vrednosti. Možda bi izvesni problemi, kojima je potrebna širina, umesto
gradske teskobe, u osamljenosti prirode otvorili svoja srca za vas.
Baš grešite, dragi moj prijatelju! Gotovo fatalno grešite. Smatrate da vam nije potrebna
promena ni odmor. Toliko ste izmoždeni da ne znate ni šta vam je potrebno. Kad bi vas neko
samo pokupio i jednostavno vas odneo.
Jedva da i sama znam šta očekujem od toga što vam pišem. Moje će reči ostati sasvim bez
odjeka ako ih zaboravite odmah pošto ih pročitate. Ali moram da govorim. (...) Iskreno vaša
Katarina Džonson."
DOSLEDAN sebi, Tesla je s još većim žarom nastavio rad. Nema ni naznake da je poslušao
savet o predahu i o odmoru. Ali toliko iskrena zabrinutost i toliko odlučno navaljivanje moglo
je poticati samo od žene koja je prema njemu gajila i veliku simpatiju i iskrenu ljubav.
Prošli su još mnogi meseci Teslinog mukotrpnog rada. Tek pred kraj 1897. godine može se
doznati, opet iz pisama gospođe Džonson, da je nadoknadio propušteno i uspešno nastavio dalji
rad.
Posredstvom dva pisma od decembra te godine, uoči Božića, gospođa Katarina Džonson poziva
ga da u njenoj porodici proslavi praznik. Ali u prvom pismu od 6. decembra zanimljivo je još
nešto:
"Dragi gospodine Tesla,
Ako Baldini poželi da mu pozirate, molim Vas da to učinite, i da portret date meni, kako bi bio
u mojim odajama."
Ova njena želja je dirljiva u svojoj iskrenosti. Ako Tesle nema pored nje kad god poželi, neka
bar njegova slika bude stalno pred njenim očima. Nije poznato ko je slikar Baldini, ni da li mu
je Tesla pozirao, kao što ne možemo znati ni da li je ova gospođina želja bila ispunjena.
U drugom delu pisma ona ga poziva na božićnu večeru, ali i sluti po Teslinom raspoloženju da
njegovi poslovi dobro napreduju.
"Dolazite li na božićnu večeru sa nama? Mora da ste prezasićeni milionerima, i večerama u
"Astoriji", pa jednostavna večera sa jednostavnim svetom može biti za vas prijatna promena.
Zato dođite! Želim da budem začarana dugo, dugo pre Božića. Ako je tako štogod moguće.
Dođite uskoro! Pokušajte!
Bili ste onoliko srećni u dva navrata, kad sam vas videla, tako da sam sigurna da je nešto
božanstveno postignuto u laboratoriji.
O Božiću ste za nas rezervisani kod nas. (...) "
NA BADNjE veče uoči katoličkog Božića, u petak 23. decembra 1897, gopođa Džonson je
poslala poklon Nikoli Tesli i, uz dar, i propratno pismo:
"Nadam se da će vam se dopasti ono što Vam šaljem, jer je meni toliko drago - kupljeno je za
Vas još pre dve godine. To je ono što vidim kada mesečina obasja moj prozor; ono je mesec,
ono je noć, ono je život; misteriozno, čisto, poetično; i to je ono što često vidim u snovima -
uspavani Endimion.
Ako vam se ne dopadne, možete ga i vratiti, ali ga, ipak, zadržite izvesno vreme da mi malčice
učinite po volji."
O kakvom je poklonu reč, to ne možemo znati. Gospođa darodavac nije želela ni da pomene.
Ostavila je i to kao tajnu za dvoje koja je uvek pomalo misteriozno lebdela između njih.
Međutim, uspavani Endimion je jedan od najlepših grčkih mitova. O čemu govori? Selena, sa
kojom je Endimion imao pedeset kćeri, više je volela da ga samo nežno ljubi nego da trpi
njegovu odveć plodnu strastvenost. To je mogla onda kada je Endimion zapao u san bez snova.
Zbog toga nije nikad ostario. Večno je zadržao cvetnu mladost na svojim obrazima.
Šta je trebalo da razume Nikola Tesla uz podsećanje na grčki mit o uspavanom Endimionu? Još
jedna neodgonetnutna tajna ove prepiske.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Sre Mar 18, 2009 2:36 pm
Njujork peva srpski
PRAZNICI, rođendani, zabave ili susreti sa zanimljivim ljudima u Leksington aveniji 327, u
salonu Džonsonovih, uvek su bili dobrodošao povod da se na takve skupove pozove i Nikola
Tesla. Domaćica toga doma Katarina Džonson, sve je to organizovala i tim skupovima davala
osobeni pečat.
Tako, ona, u pismu od utorka 6. januara 1898. godine obaveštava Teslu o predstojećoj proslavi.
Verovatno unapred znajući za njegovu zauzetost, sasvim je izričita, pozivajući ga da
neizostavno dođe.
"Silno želim da vas vidim i zaista ću biti razočarana ako makar i ne pokušate da me shvatite
ozbiljno.
Naredne srede uveče, dvanaestog, Robert priređuje svoju rođendansku zabavu. Organizovao je
da se pevaju i neke od vaših srpskih pesama."
Dakle u salonu vile u Leksington aveniji 327, u elitnoj četvrti u Njujorku, na rođendanskoj
zabavi američkog pesnika Roberta Andervuda Džonsona, pevane su "neke od srpskih pesama".
U čast Nikole Tesle! Tome se prvenstveno mora zahvaliti Džonsonovoj zbog toga što to
pominje u svom pismu.
Dalje ona piše o nečem još zanimljivijem što svakako zaslužuje posebno objašnjenje.
"Morate sačuvati ovo veče za nas. Potom, odlazim u posetu u Vašington. Dakle, hoće li iko doći
da vidi gospođu Filipov?"
Ko je sad gospođa Filipov?
Suprug Katarine Džonson, Robert, uzeo je za svoj umetnički pseudonim srpsko ime Luka
Filipov. Pišući Tesli on se tako i potpisivao - Luka Filipov. I njegova supruga Katarina,
prihvatila je to drugo ime svoga muža, pa je i ona, u obraćanju Tesli, pominjala sebe kao
"gospođu Filipov".
Svakako je to svojevrstan znak rafiniranosti, pažnje, ali i prisnosti koju je ova njujorška dama
time još i naglašavala.
LUKA Filipov, čije je ime preuzeo američki pesnik, bio je veliki junak i vođa ustanka u
Hercegovini 1875. godine Luka Vukalović, čiji se otac zvao Filip, inspirisao je pesnika Zmaj
Jovu Jovanovića da mu posveti jednu rodoljubivu poemu. S tom pesmom je Nikola Tesla
upoznao i svog prijatelja Roberta Džonsona. Oduševio se i pesmom i junačkim podvigom. Od
tada je pesnik Džonson postao valjda jedini Amerikanac koji se ponosio svojim drugim,
srpskim imenom.
Dalje u svom pismu Džonsonova otkriva još nešto izuzetno važno. Pominje izvesnu ruku koja
je prestravljuje i koju ne može da podnese.
"Kada sutra naveče dođete, pričaćemo o ruci koja je preda mnom. Toj ruci je suđeno da bude
uklonjena jer nikako ne mogu da je podnesem. Previše je neobična, previše snažna - i čim
slučajno uđem u sobu, namah me prestravi. Eto, to joj je jedino svojstvo. Ali, ona nije
odgovarajuća jer ne daje verodostojnu ideju o vašoj ruci, koja je velika i slobodna, kao i vi što
ste. Ova ruka izgleda mršava, kratka; znam da to izazivaju senke. Morate pokušati ponovo i
učiniti da vaša ruka bude baš onako velika i otvorena, kao što i jest."
Ovde je, verovatno, reč o snimku ruke uz pomoć takozvanih iks-zraka, ili, što bi se danas
kazalo, rendgenski snimak, koji je Tesla načinio i poklonio ga Katarini Džonson.
Te snimke pravio je Tesla znatno pre Rentgena. Pa čak i posle, pošto je ovaj Nemac patentirao
svoj pronalazak, molio je u pismu Teslu da mu otkrije svoj način dobijanja savršenijih snimaka.
Što se Džonsonove tiče, ona istančano analizira snimak ruke, ali i stvarnu ruku Nikole Tesle,
koju veoma dobro poznaje.
NA dan rođendanske zabave svoga muža ne propušta da ponovo podseti Teslu i da ga još
jednom pozove.
"Podrazumeva se da ćete večeras doći na rođendansko slavlje pošto je Robertovo. Da je bilo
čije drugo - na primer gospođe Filipov - ne bismo vam se ni nadali, jer ono ni ne zaslužuje neku
pažnju; ali dočim je to rođendan vašeg prijatelja, i videvši da će se pevati neke od vaših srpskih
pesama, zbog vas, možda, kažem možda ćete nas udostojiti i pojavljivanjem doprineti
zadovoljstvu vašeg prijatelja..."
Jedna veoma šarmantna njujorška dama dovela je u pitanje da će se 17. februara u pola osam
Nikola Tesla pojaviti u Leksington aveniji. Pošto je ta sumnja dovodila u pitanje i čast
domaćice, Džonsonova u pismu pomalo prkosno kaže i sledeće:
"Ona ne veruje da ste moj prijatelj. Ne veruje čak ni da vas poznajem. Želim da je uverim kako
ste na mom spisku i da ćete sedeti pored nje. Dođite da biste ozarenošću svog srećnog lika
obasjali sve, a osobito nas Džonsonove."
Ni takvog Nikolu Teslu nije lako zamisliti. A ova pisma jasno ukazuju da mu je, u predasima od
teškog rada, opuštena i bezbrižna atmosfera salona u Leksington aveniji morala prijati. Izgleda
da je tu, u neizbežnom društvu dama, imao susrete i kontakte o kojima se do danas gotovo ništa
nije ni znalo. I budući da se odazivao i dolazio na ovakve skupove, razložno je pretpostaviti da
su mu i ti susreti, i razgovori i kontakti prijali više nego što bi se i moglo naslutiti.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Sre Mar 18, 2009 2:36 pm
Sa ukusom čežnje
SUDEĆI po Teslinim biografima, njegov život se sastojao iz gotovo dvadesetočasovnog radnog
dana, bez sedmičnog ili godišnjeg odmora. Njegove navike, počev od načina odevanja pa do
ishrane, bile su sasvim ustaljene. Zato je izgledalo gotovo neverovatno da bi na njih iko mogao
uticati.
Pa ipak, makar i delimična prepiska sa gospođom Katarinom Džonson, koju objavljujemo,
pomera mnoga dosadašnja prilično uvrežena shvatanja. Ova dama bila je valjda jedina osoba
koja je mogla da kaže Tesli ono što se niko drugi ne bi ni usudio.
Obrazovana i pronicljiva, ona je dublje od svih doprla do onog dela njegove privatnosti koji je
za druge bio sasvim nedostupan. Čini se da je umela otrežnjujuće da utiče i na hirovitu narav
genija. Da bude i dirljivo blagonaklona i prekorno odlučna. Zaloga za to mogla je poticati samo
od onoga što je ova inteligentna gospođa i dama veoma vična životu pružala svom omiljenom
izabraniku, šta god to zaista bilo i šta god značilo.
Uoči Uskrsa 1898. godine ona je veoma zabrinuta za Teslu. Uviđa da se satire na poslu. Ni za
jelo nema vremena. Primećuje da mu je i zdravlje narušeno. U pismu na Veliki četvrtak 6. aprila
1898. godine ovako mu se obratila:
"Zar ne dolazite ovde u nedelju, u uskršnju nedelju, da u pola dva ručate sa nama? Možete doći
pravo iz laboratorije, jer neću pozivati nikog drugog, tako da možete pobeći čim završite.
Ali, zaboga, uopšte ne morate ići u laboratoriju sledeće nedelje. Uzmite odmor i dajte odmor
svojim zaposlenima. (...)
Baš mi se ne dopada da za uskršnji praznik razmišljam o vama kao o osobi zakopanoj dole u
laboratoriji, u toj staroj, ružnoj Hjustonskoj ulici, već da razmišljam o vama kao o nekom ko je
na sunčanoj strani deo tog blagdana, proleća i radosti uskrnuća. Zato uzmite odmor u nedelju i
podelite radost sa svojim pravim prijateljima."
NIJE, međutim, uverena ni da će prihvatiti poziv ni da će je poslušati. Smislila je još nešto.
Iznenađujuće i privlačno.
"Imam za vas jedan recept da biste ga se pridržavali. Četvrt mleka, sok od funte bifteka, belanca
od šest jaja, sirovih jaja. To morate uzimati svakog dana. Uzimajte belanca od jaja, jer ona daju
tkivo, a ne uzimajte žumanca, jer ona daju "žuč". Uzimajte po dva jaja tri puta na dan. Dabome
da ova posebna hrana treba da se uzima između obroka. Gospođa Bjuel je dobila dvanaest funti
tokom ove dijete i pored toga što je toliko bolesna. Zatim, gospodine Tesla, večeravajte
uobičajeno u osam časova. I ne kasnite. Vaš način života ubio bi svakog drugog čoveka znatno
pre nego vas.
Stavljam crno na belo ovo što sam vam već rekla ne bi li tako ostavilo na vas upečatljiviji
utisak. Ne mogu da ne primetim, pri svakom susretu sa vama, koliko ste iscrpljeni, koliko vam
je odmor neophodan, da ne osetim žudnju da vam pomognem, da vam budem od koristi. Želela
bih da mogu da vas vidim snažnog. Da ste dobro. Neizostavno dođite u nedelju u pola dva.
Odano vaša Katarina Džonson."
Na njenu žalost, Tesla je izostavio da i za Uskrs uzme odmor i izostao je da bude gost. Ali nije
zaboravio nešto drugo. Svakako za gospođu Džonson znatno važnije. Uskrs je za nju bio
dvostruki praznik. Zato je do nje dospeo raskošan pozdrav Nikole Tesle. I o tome se doznaje iz
Katarininog pisma od Uskrsa 1898. godine.
"O, dragi gospodine Tesla, morali biste biti ovde samo da ih vidite. I one i njihov miomiris
ispunili su kuću. Tako su čarobne da ceo bogovetni dan ostajem uz njih. Ne mogu da ih
napustim. A i rođendan mi je. Ja sam uskršnje dete. Da samo možete videti ove ružičaste ružice
u vazi, kako trepere naginjući svoje umetničke glavice nad sjajne zidove vaze, od začaranosti i
vi biste sasvim poludeli i neprestano biste se vrzmali uokolo. Nikada vam ne mogu zahvaliti za
toliku lepotu. I rođendan na koji sam zaboravila proslavlja se kraljevski."
Taj dan nisu zaboravili ni ona ni on. A Nikola Tesla je, umesto izvinjenja što je sprečen da se
odazove, umeo da bude toliki kavaljer da se dama uistinu morala osećati baš kraljevski.
"Nedostajali ste mi juče. Čak ni vaše cveće nije moglo da mi nadoknadi vašu odsutnost. Da li se
osećate bolje, ili još niste započeli sa onom ishranom po receptu koji vam je prepisala čuvena
doktorka Džonson. Nadam se da to zaista nameravate da prihvatite. Sigurna sam da će vas
veoma ojačati ako ga usvojite. Osećam da govorim tako mnogo ljubaznih reči, ali da naravno ne
smem da kažem jednu. Mogu samo da kažem kako sasvim sama provodim ovaj divan dan, na
čemu sam toliko zahvalna vama, dragi moj prijatelju! Odano vaša Katarina Džonson."
Jedno sasvim kratko i sasvim neuobičajeno pismo, čak i za lucidnu smelost gospođe Džonson,
je i ovo od 17. maja 1898. godine.
"Isplovljavam sledeće subote francuskim brodom. I ne želim da odem a da vas prethodno ne
vidim. (...) Ne biste li mogli doći večeras ili sutra uveče? Molim vas javite mi po donosiocu šta
možete.
O vama sada razmišljam kao da ste na putu za venčanje. Kako divan dan da se bude srećan!
Odano vaša Katarina Džonson."
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Sre Mar 18, 2009 2:36 pm
Zagrlila svetlost duše
NIKADA se neće doznati šta su sve žene bile spremne da učine ili kažu udvarajući se Nikoli
Tesli i nastojeći da zadobiju njegove simpatiju i naklonost. Pa, ipak, od onoga što se zna,
uočljivo je da su jedne bile spremne tek da skrenu pažnju na sebe tobož slučajno ispuštenom
maramicom, druge da se preporučuju raskošnim oblačenjem i smelim flertovanjem, a da se opet
zna kako se jedna dama naprosto bacala na Teslu ne bi li ga osvojila...
Katarina Džonson, kao žena i supruga njegovog dobrog prijatelja, pokazivala je najviše
strpljivosti, takta i rafinmana. Korak, po korak, hodajući gotovo na prstima, polako je pristupala
u prostore koje je Tesla ostavljao nedstupnim. Iz njenih usta je čuo i reči "ljubav" i "ako me
volite". Da li išta još između reči?
Ipak, samo je odvažna i zaljubljena žena mogla da napiše ono što se našlo u sadržaju pisma od
15. decembra 1901. godine:
"Probudih se, dragi gospodine Tesla, u vašoj svetlosti. Tako čistoj i tako beloj svetlosti, koja kao
da izvire iz vaše divne duše. Dan je, ali sveti dan.
To je ono što sam mislila da kažem kad sam sinoć govorila samo pri mesečini. Mesečina je
uvek pesma, a takva je i vaša svetlost. Niste se više mogli približiti onom kvalitetu koji tražite.
Ležala sam prošle noći satima budna, očarana, i evo tek u deset sam se probudila. Nemojte se
obeshrabriti, dragi gospodine Tesla, prošle noći ste izgledali zabrinuto i umorno. Možda samo
zato što ste bili bolesni. (...)
Bila sam u vašoj svetlosti prošle noći sve dok mi se nisu sklopile oči i ponovo sam u vašoj
svetlosti ovoga jutra.
Zar nikako ne biste danas mogli doći? Odano vaša Katarina Džonson."
IAKO nije poznat Teslin odgovor, nema sumnje da su ove reči morale goditi njegovom muškom
egu. Da nisu tako primljene, zar ne bi onda ovo pismo bilo poslednje?
U jednom narednom nedatiranom pismu iskrsava slika o čudesno raspoloženom i razgaljenom
Nikoli Tesli, kakvog prijatelji izgleda najviše priželjkuju:
"Nadam se da ćete biti u onom ljupkom Kolorado raspoloženju, koje vam toliko pristaje i koje
je tako očaravajuće za vaše prijatelje, u kojem ste spremni da učinite baš ono što vaši prijatelji
od vas traže."
Međutim, verovatno nije lako poverovati da gospođa Džonson može da zahteva, pa i da zapreti,
ako joj ne bude udovoljeno. Tako ona kaže: "Želim da mi napišete jedno božanstveno pismo
poput onih prvih pisama i da mi kažete da ćete večerati sa mnom u petak dvadeset i osmog
februara, u osam sati..."
Pošto ni ne ostavlja mogućnost odbijanja, onda još dodatno zahteva: "... jedino treba da se setite
da morate meni posvetiti izvesnu pažnju ili ću doći u laboratoriju da tamo provedem dan."
Ipak, dama je u pismima uobičajeno taktična i u zahtevima jasna. U onom od petka, 4. aprila
1902. godine, teško joj je odoleti:
"Želim da učinite nešto da biste me usrećili. Tako sam potištena ovih dana.
Sve te obaveze, i sva ta venčanja, i svo to cveće, i svi ti osmesi, i zagrljaji; suviše je sve to za
mene. Štošta mi se događa, a samo jedna osoba može učiniti da zaboravim na sve to."
PORODIČNA slavlja, kao ni porodične obaveze, ne sprečavaju Katarinu Džonson da, pišući
Tesli, uvek i iznova ne naglasi koliko joj baš on znači i koliko joj je neophodan. Iz pisma od 10.
decembra 1902, doznajemo da odlazi u inostranstvo, a da ne može ni da pođe na put pre nego
što se oprosti s njim.
"Veoma sam žalosna što idem, mada lično moj pametni momak mene čeka. Želela sam da sam
mogla da vas vidim, da sam imala sa vama makar mali razgovor, mali pogled. Neka vam godina
koja dolazi, dragi moj prijatelju, bude zadovoljavajuća i kad se vratim, verovatno u proleće,
želim da vas nađem najsnažnijeg, najsrećnijeg i najljubaznijeg. Misliću na vas gde god bila i
uvek s nepromenjenom ljubavlju. Odano vaša Katarina Džonson."
I kad je nezadovoljna, i kad je ljuta, i kad mu zamera, ova dama mu se uvek obraća odmereno i
taktično. Tako u jednom od nedatiranih pisama kaže i sledeće:
"Želim (zatim) da učinite za mene dve stvari. Prvo, želim da dođete na večeru sledećeg
četvrtka, 2. novembra u petnaest do osam, da se vidite sa nekim veoma zanimljivim ljudima
koji žele da vas sretnu. Ono drugo, e - to ću vam reći večeras.
Dođite nam kad god uzmognete, ako zaista i malo marite za Džonsonove, jer vam i vreme
izmiče. Uskoro ćemo biti veoma daleko, ali tada to vi nipošto nećete znati, vama niko nije
potreban, vama nehumanom kakvi ste.
Kako je čudno da mi nikako ne možemo bez vas. Odano vaša, Katarina Džonson."
Odana Katarina Džonson stigla je i u Beograd. Odsela u hotelu "Evropa". Upoznala i Srbe i
srpsku istoriju. Još je godinama bila u prepisci u kojoj se obraćala velikom pronalazaču samo
ličnim imenom.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Čet Apr 02, 2009 5:18 am
Nikola Tesla - Page 2 8
Preturajući po tavanu stare kuče svoje tetke po ocu, Svetozar je pronašao jednu sveščicu svoje bake Sofije. Na 135 stranica gusto ispisanih Sofijnom rukom, Svetozar je našao mnogo recepata, koje je pažljivo preneo u računar, odštampao i po jedan primerak poslao svakoj od Sofijinih praunuka. Prilikom prepisivanja Sofijinog kuvara, Svetozar se trudio da ne izostavi ili promeni ni jednu jedinu reč. Kuvar je stigao i u Beograd, budući da u njemu žive dve Sofijine praunuke i mnogo Trivunovih potomaka, među kojima je i unuka njegovog sina Miloša. Miloš Mandić je bio Sofijin polubrat, Trivunov sin iz njegovog trećeg braka. U tom braku Trivun je dobio troje dece: Petra, Miloša i Olgu, koju je Nikola Tesla cupkao na kolenima i poklonio joj dukat kada je 1889. godine došao u Gračac da poseti rodbinu. Tom prilikom je Tesla sa svojim ujakom Petrom Mandićem, Trivunovim bratom, posetio parisku izložbu.
Sofijin kuvar nije običan kuvar. To je priča o Sofiji i njenom stricu Petru Mandiću, koji je za svog života bio stožer u Mandić familiji. Petar je brinuo o svim potomcima svojih roditelja, a naročito o Sofiji i Beti, kćerima svog brata Trivuna iz njegovog prvog braka, i o sinu sestre Đuke, Nikoli Tesli.
Kada se Trivun oženio drugi put, da Sofija i Beta ne propadnu uz lošu maćehu, Petar je devojčice odveo u Sarajevo i smestio ih u manastir da se školuju do svoje osamnaeste godine. Devojčice su samo leti dolazile kod oca, koji je u Gračacu nasledio porodičnu kuću Mandića, gde je imao kafanu i trgovinu. Tu su devojčice sretale mnoge rođake, koji su se okupljali oko Trivuna, a najčešće je kod njega boravio sin njegove sestre Đuke, Nikola Tesla. O tim danima je kasnije Sofija pričala svom unuku Svetozaru, koga je i podigla. Svetozar se sećao da je pričala kako je Sofija Nikoli Tesli pomagala kod njegovih ranih eksperimenata razvlačeći mu kojekakve žice. Bila je upućena u mnoge njegove intimne događaje, pa i one tajne koje je skrivala sa punom ozbiljnošću mlađe sestre. Bila je od njega mlađa sedam godina. Mnogo toga je zapisala u svojim dnevnicima od kojih je samo jedan pronađen.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Čet Apr 02, 2009 5:19 am
Poseta Gomirju
Sofija je imala pet kćeri i sve su se udale za pravoslavne sveštenike. Ali kada je obudovila, odlučila je da živi sa Katicom, čiji je suprug imao parohiju u Bribiru, a potom u Đevrskama iz kojih je i poticao. Međutim, i tom jedinom dnevniku se gubi trag - odneo ga neki novinar iz Beograda i nikada ga nije vratio porodici. Da se Svetozar nije potrudio oko Sofijinog kuvara, izgubila bi se priča o njenom stricu Petru Mandiću, koji je između dvadeset i dvoje unučadi svojih roditelja najviše voleo nju, Nikolu Teslu i malog Simu, sina svoje sestre Marije...
Petar Mandić, ujak Nikole Tesle, primio je u svoju kuću u Gospiću Teslinu najmlađu sestru Milku i njegovu majku Đuku kada je ova morala da napusti parohijsku kuću posle smrti svog supruga. Od smrti Teslinog oca, Petar je snosio sve troškove njegovog školovanja. Đorđe Stanojević je napisao da su pripomagali ujaci, pop Toma iz Gračaca i pukovnik Paja Mandić. Porodica Tesline majke je bila veoma uticajna u Lici i Dalmaciji. Reklo bi se da ni jedan važniji događaj u tom delu Austrougarskog carstva nije protekao bez njihovog direktnog ili indirektnog upliva. Taj ugled, moć i značaj izgleda da su imali veoma dugu tradiciju, još od vremena Teslinog pradede po majci prote Tome Budisavljevića, čija je porodica dobila plemićku titulu od Napoleona Bonaparte.
Buda Budisavljević, sin Daneta - brata Tesline bake Sofije, postao je 1889. godine ličko-krbavski veliki župan. Kada se 1890. godine u manastiru Gomirje zamonašio Petar Mandić i dobio ime Nikolaj, očekivano je da postane lički vladika, što se nije dogodilo. O razlogu je Trivun Mandić imao svoje mišljenje, koje je u jednom pismu saopštio Nikoli Tesli. Prilikom svog drugog i poslednjeg dolaska iz Amerike u Evropu 1892. godine, Tesla je u Lici zatekao majku na umoru, koja je uspela samo da mu uputi reči: „Diko moja!“ Tada je u Gomirju posetio ujaka Petra, što je neosporan dokaz koliko ga je Tesla voleo. Petar Mandić je iz Gomirja premešten u Sarajevo, gde je proizveden u arhimandrita, a potom hirotonisan za mitropolita zvorničko-tuzlanskog.
Po prisnosti sa ujacima, može se zaključiti koliko je na Teslu uticalo okruženje velike porodice njegove majke da se formira kao topla i društvena ličnost. Sve svoje zamisli, nadanja, strepnje i teškoće delio je sa ujakom Petrom, a radosti i sa rođacima po majci. Detinjasta radost izbija iz pisma poslatog iz Amerike bratu Simi, sinu njegove tete Mare, u kom kaže: „Izabran sam za člana Royal Institution of Greate Britain (kad mi drugi put uspišeš, a ti švrkni M.R.I., a to znači Member of Royal Institution)“.
Nikola Tesla - Page 2 8sestre
Nikoline sestre: Milka , Anđela i Marica Tesla
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Čet Apr 02, 2009 5:20 am
Nežna veselost

U Lici, Nikola Tesla nije upamćen kao usamljenik. Po priči, koja je iz Gospića i Gračaca pristigla u Beograd, u mladosti je voleo sve što i njegovi vršnjaci, pa i devojke. Voleo je i vino i ta navika mu je ostala, ali nije voleo američka vina, kako je 1890. godine napisao svom ujaku Petru: „Zdravlje mi je prilično. Najgore je što nemam dobro vino. Ja bi ga rado platio kad bi ga mogao dobiti u malim flašama, jer u velikim flašama nezgodno je pošto malo pijem. Quality and not quantity“.
Vremenom, iz Teslinih pisama upućenih u Liku, kojih je sve manje stizalo početkom dvadesetog veka, nestaje nežna veselost. U pismima ujaku Petru govori o svojim teškoćama na finansijskom planu. Sofija Mandić, udata Macura, dugo je mislila da je bila dobro obaveštena kolike i kakve teškoće je imao Tesla u realizaciji svojih zamisli, ali je posle smrti svog strica Petra shvatila da su te teškoće običnom čoveku nezamislive. To je zaključila na osnovu činjenice da Tesla nije odgovorio Trivunu na obaveštenje da je 7. avgusta 1907. godine iznenada od srca umro u Opatiji Petar Mandić (mitropolit zvorničko-tuzlanski Nikolaj). U tom pismu bez odgovora, Trivun je Tesli napisao: „Naša slava, naša dika i pouzdanica zađe prerano za goru“.
Posle stričeve smrti, Sofija je sa velikom pažnjom preuzela brigu o očuvanju sećanja na sve dike iz Mandić familije. I sve što je zabeležila nestalo je u plamenu parohijske kuće u Đevrskama. Mrvice je prikupio njen unuk Svetozar, da sačuva sećanje na vreme kada se u Gračacu, u kući njegovog pradede Trivuna, od četiri kilograma brašna peklo božićnih kolačića.
„Božićni kolačići: Na 4 kile brašna stavi pola litra ulja, tri četvrtine kila cukra, kvasac i korjandora, naravno i malo soli. zakuvaj vruće, a sutra pravi kolače. Položi na dasku pa kada još jednom dokisaju namaži ih bjelancem i stavi peći. Ako hoćeš stavi i kanele. Ako hoćeš manje, stavi pola mase.“
U Gračacu, u kući u kojoj je odrasla Teslina majka, pekle su se obične oravnjače i razlamače, ali i kolači što na Beč mirišu, ruska pita od orasa, petrogradski kolači, london štangle... Kuvala su se mnoga jela, pravile ličke krvavice, kobasice, sarma obična i od jagnjeće maramice. Sva jela koja je stricu Petru, njegovoj braći i sestrama spremala njihova mati, Sofija je naučila da sprema i tom jelovniku je pridodala ono što je naučila za vreme školovanja u Sarajevu i što je kasnije naučila u kući zadarskog paroha Antonija Macure. Naime, kada je Sofija pristigla dvadesetoj godini života, Petar Mandić je utanačio njeno viđenje sa Milanom Macurom, koji je upravo završio bogosloviju i tražio curu za udaju.

Izgoreli dnevnici
Dobru priliku za ženidbu bi Petar Mandić utanačio i Nikoli Tesli, samo da je ovaj to hteo. Tesla je mislio da brak nije za naučnika, jer naučnik je strasan t? bi u braku svu strast poklonio ženi i ništa ne bi ostalo za nauku. Istog mišljenja je bila i devojka sa kojom je Tesla bio u vezi. u vreme dok je radio u Budimpešti. Izgleda da je ta veza otišla dalje nego što su dozvoljavala društvena pravila njihovog vremena i, mimo Teslinog očekivanja, devojka se povukla. Ovo, kao i ostale Tesline tajne znao je njegov ujak Petar, a sve što je on znao, pa i više, znala je Sofija, koju je Petar Mandić zadužio da zapisuje sve događaje vezane za njihovu familiju, pa i one najtajnije. Koliko su te beleške bile važne Sofiji govori činjenica da je svoje dnevnike iz perioda dok je bio živ njen stric Petar zazidala u parohijskoj kući u Đevrskama zajedno sa veoma skupocenim nakitom svoje kćerke Katice. Sofijin unuk Svetozar je znao za te dnevnike, kao i njegov brat Branko i sestra Radmila, ali ne i njihov sadržaj. Budući da su dnevnici izgoreli, a Sofija umrla nekoliko meseci posle Tesline smrti, nikada se neće saznati šta je Petar Mandić želeo da saopšti potomcima svoje braće i sestara, pa možda i svima nama.
Izgoreli dnevnici su dovoljan razlog da se zbirka Sofijinih recepata uobliči u kuvar-priču o Mandićima, tim pre što više među živima nije ni njen unuk Svetozar. To je i urađeno i Sofijin kuvar čeka svoj red za objavljivanje.
Ljerka Opra
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Uto Sep 22, 2009 8:10 am
ZNAČAJNI DATUMI IZ TESLINOG ŽIVOTA

10. jula 1856.
rodio se u Smiljanu u Lici, tada Austrijska Carevina, danas Republika Hrvatska;
1873.
maturirao na Višoj realci u Karlovcu, Austrougarska;
1875-78.
studira na Politehnici u Gracu, Austrougarska;
1880.
studira filosofiju prirode na Univerzitetu u Pragu;
1881.
počinje karijeru inženjera u Budimpešti i tu ostvaruje svoje prvo otkriće,
aparat za pojačanje glasa kod telefona;
1882.
pronalazi obrtno magnetno polje. Iste godine odlazi u Pariz da radi u
Edisonovoj kompaniji;
1883.
poslom boravi šest meseci u Strazburu; ovde je napravio radni model indukcionog
motora;
1884.
odlazi u Ameriku i prvo zaposlenje dobija u Edisonovoj kompaniji;
1885.
napušta Edisona, osniva sopstvenu kompaniju i prijavljuje prve patente
iz oblasti lučnog osvetljenja;
1887.
prijavljuje patente indukcionog motora i sistema proizvođenja, prenošenja
i korišćenja električne energije; drži predavanje pred Društvom elektrotehničkih
inženjera u Njujorku; sklapa ugovor sa Vestinghausom o korišćenju svojih
patenata;
1889.
radi godinu dana na usavršavanju svojih motora u Vestinghausovoj fabrici
koja počinje njihovu proizvodnju naveliko;
1890.
počinje da se bavi eksperimentima sa strujama visoke frekvencije; pronalazi
generator struja visoke frekvencije;
1891.
pronalazi transformator bez jezgra.
1892.
boravi u Londonu i Parizu i drži predavanja o svojim najnovijim istraživanjima;
obilazi rodni kraj, boravi u Lici, a zatim i u Beogradu;
1893.
svojim eksperimentima postiže veliki uspeh na Svetskoj izložbi u Čikagu;
zajedno sa Vestinghausom ubedljivo demonstrira svoj sistem proizvodnje,
prenošenja i korišćenja naizmeničnih struja što je bilo odlučujuće za
usvajanje tog koncepta prilikom gradnje hidroenergetskog sistema na Nijagarinim
vodopadima;
1894-95.
pronalazi mehaničke oscilatore i generatore električnih oscilacija;
1895.
izgorela je Teslina laboratorija u Južnoj petoj aveniji u Njujorku;
1895-96.
bavi se istraživanjima iz oblasti rendgenskih zraka;
1897-98.
istražuje mogućnosti bežičnog prenosa energije; prikazuje model teledirigovanog
broda, što je prvi eksperiment korišćenja radio talasa za daljinsku kontrolu;
1899.
u Kolorado Springsu gradi laboratoriju i u njoj eksperimentiše sa oscilatornim
transformatorom od 12 miliona volti;
1900-05.
na Long Ajlendu kod Njujorka pravi antenu Svetske radio stanice sa ciljem
da napravi globalni sistem prenosa vesti i energije;
1907.
napravljen prvi radni model Tesline turbine u kojoj primenjuje nov princip
iskorišćenja energije fluida putem trenja;
1908.
testirana model pumpa u fabrici Američko-britanske kompanije;
1909.
pravi skice i proračune za aeromobil; vrši prve testove sa parnom i gasnom
turbinom;
1911-13.
ispituje svoje parne turbine u Edisonovoj centrali u Njujorku;
1913.
dobija osnovne patente za pumpu i turbinu u kojima koristi nov princip;
projektom generatora za čeono svetlo za lokomotivu počinje saradnju sa
Kompanijom Dresel;
1914.
prijavljuje patente za nekoliko tipova brzinometara; radi na konstrukciji
različitih tipova fontana;
1917.
radi na turbo-dinamu;
1918-20.
sarađuje sa Kompanijom Alis Čalmers radi proizvodnje i ispitivanja svojih
parnih i gasnih turbina;
1920-23.
sarađuje sa Kompanijom Bad radi proizvodnje automobilskih motora;
1928.
dobija patente za letilicu sa vertikalnim poletanjem;
1930-35.
bavi se poboljšanjem procesa proizvodnje i prerade sumpora, gvožđa i bakra;
1936.
predlaže projekte telegeodinamike ili veštine prenošenja energije mehaničkim
putem kroz zemlju i odbrambenog oružja popularno nazvanog "zraci
smrti";
1937.
doživljava saobraćajnu nesreću;
7. januara 1943.
umire u hotelu Njujorker u Njujorku.
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 64
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Nikola Tesla - Page 2 Empty Nikola Tesla ~ RODOSLOV

Uto Sep 22, 2009 8:15 am
Nikola Tesla - Page 2 Rodoslov
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Uto Sep 22, 2009 8:46 am
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Uto Sep 22, 2009 8:57 am
Sat je bio u vlasništvu naučnika Nikole Tesle i nosi njegove inicijale na poklopcu ( N.T)
Nikola Tesla - Page 2 Slika-SAT-NIKOLE-TESLE-26827x640
Proizveden je 1917. god. od strane firme A.W.W.Co Waltham Mass, USA za koju je Tesla radio patent za brzu i tačniju proizvodnju tada čuvenih satova po kvalitetu i preciznosti.
Sat je u ispravnom, radnom stanju i sadrži sve originalne delove.

Nikola Tesla - Page 2 Slika-SAT-NIKOLE-TESLE-26826x640
kosingas
kosingas
Muški
Lokacija : Atlantida
Poso/dokolice : isto
Raspoloženje : mračno
Datum upisa : 18.09.2010

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Pon Apr 25, 2011 11:35 am
Kapetane nadam se da nije greška što sam ovo aplicirao ovde. Nov sam, ne zameri; ako ne spada tu, bilo bi lepo samo da ga premestiš gde treba ili mi kažeš, pa ću ja.

avatar
bakyy
Muški
Datum upisa : 30.01.2012

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Pon Jan 30, 2012 11:39 am
moj skromni doprinos
Nikola Tesla - Page 2 48371343
Sponsored content

Nikola Tesla - Page 2 Empty Re: Nikola Tesla

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu